Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda odmietla komentovať rezignáciu rakúskeho vicekancelára

Maďarský premiér Viktor Orbán na archívnej snímke. Foto: TASR/AP

Strache sa 6. mája stretol v Budapešti s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Budapešť 18. mája (TASR) - Maďarská vláda odmietla komentovať rezignáciu šéfa pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinza-Christiana Stracheho, ktorý v sobotu odstúpil z funkcie vicekancelára.

Rakúsky vicekancelár rezignoval po zverejnení informácií, že ponúkal pred voľbami v krajine v roku 2017 vládne zákazky výmenou za politickú podporu. Nemecké médiá - denník Süddeutsche Zeitung (SZ) a týždenník Der Spiegel - zverejnili v piatok výňatky z videonahrávky, ktorá zachytáva Stracheho stretnutie so ženou tvrdiacou, že má záujem investovať veľké sumy peňazí v Rakúsku.

"Odstúpenie Stracheho považujeme za vnútornú záležitosť Rakúska, preto ho maďarská vláda nebude komentovať. Viackrát sme už jasne prezentovali, že maďarská vláda sa nezaoberá obchodnými záležitosťami, a teda ani rozhodnutiami vlastníkov médií," citoval spravodajský server 24.hu reakciu Orbánovho hovorcu Bertalana Havasiho.

Strache sa 6. mája stretol v Budapešti s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. V súvislosti s nadchádzajúcimi voľbami do Európskeho parlamentu (EP) vtedy vyjadril nádej, že vlastenecké strany v hlasovaní posilnia a že prvýkrát v histórii bude môcť vzniknúť "vlastenecká" európska frakcia.

Maďarský premiér vtedy zdôraznil, že on aj Strache chcú zmeny v Európe. "Ak v Rakúsku je možná spolupráca stredopravej strany s pravicou, tak by sa to mohlo stať aj Európe," povedal.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)