Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda: Opozícia a demonštranti stále žijú vo volebnej kampani

Medzinárodný hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács. Foto: Tablet.TV

Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács v rozhovore s redaktorom TASR Ladislavom Vallachom reagoval aj na pokračujúce protivládne demonštrácie v Budapešti.


Budapešť 17. decembra (TABLET.TV) - Maďarské opozičné strany a ľudia protestujúci na uliciach zostali aj po ukončení série tohtoročných volieb v akomsi režime volebnej kampane. Povedal to v rozhovore s redaktorom TASR Ladislavom Vallachom medzinárodný hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács, podľa ktorého ich hlas vláda samozrejme počuje, ale z "módu volebnej kampane" už kabinet prepol do "módu vládnutia".

Hovorcu sme oslovili v súvislosti s demonštráciami uplynulých týždňov, v rámci ktorých desaťtisíce Maďarov dali viackrát najavo nespokojnosť s krokmi vlády premiéra Viktora Orbána. Protestné akcie koncom októbra vyvolal návrh a rozšírenie telekomunikačnej dane o zdanenie internetu.

V uplynulých dvoch mesiacoch zaznamenala vládna strana Fidesz viditeľný pokles preferencií: podľa inštitútu Ipsos v decembri popularita Fideszu klesla z októbrových 35 percent na 25 percent.

"Výsledky prieskumov verejnej mienky sú v zásade dôležité opäť vo volebnej kampani. V Maďarsku sa hovorí, že vyhrať treba nie prieskum verejnej mienky, ale voľby. Sme svedkami javov, ktoré sú sčasti prirodzené po voľbách. Ľudia sa tri a pol roka pred ďalšími voľbami od politiky odvracajú, rovnako tomu bolo aj v období po roku 2010," reagoval hovorca vlády.

Maďarská vláda pri obhajobe suverenity svojej krajiny čelila v uplynulom období aj množstvu kritiky z Európskej únie i Spojených štátov. Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács v rozhovore s Ladislavom Vallachom pre TABLET.TV v Budapešti v tejto súvislosti uviedol, že politické a diplomatické nedorozumenia s EÚ a s USA chce Maďarsko čo najskôr vyjasniť.

Ako však dodal, skutočne existujú otázky, ktoré sa vo vzťahu Maďarska s USA objavujú v prvom rade z politického hľadiska. "Ak tieto skutočnosti zoberieme do úvahy, dostávame sčasti asymetrickú, sčasti sotva porovnateľnú situáciu, pretože ak hovoríme o EÚ, tam sme si stále plnili a plníme záväzky, pohybujeme sa v určených rámcoch. Vo vzťahu so Spojenými štátmi si popri spojeneckom vzťahu v bezpečnostnej politike a existujúcom hospodárskom partnerstve vyhradzujeme právo rozhodovania v záležitostiach, ktoré sa týkajú nás," podčiarkol.

Podľa jeho vyjadrenia je zrejmé, že zmeny, ktoré nastali napríklad na Ukrajine, zastihli nepripravenú EÚ a sčasti i USA. Popri zahraničnopolitických prioritách, ktoré doposiaľ boli v hospodárskej oblasti, v klasickej diplomacii alebo aj v oblasti ľudských práv, sa objavila nová geopolitická priorita, s ktorou si EÚ, ale sčasti aj USA, nedokážu úplne poradiť.

"Maďarsko si v týchto otázkach popri historických skúsenostiach – v tom nie sme sami, podobne uvažujeme viacerí v strednej Európe: krajiny Vyšehradskej štvorky alebo pobaltské štáty – takisto vyhradzuje právo vytvoriť si vlastný názor na to, čo sa deje v jednej z jeho susedných krajín. Z toho prirodzene vyplývajú nedorozumenia. Máme záujem na tom, aby sme v nadchádzajúcom období tieto nedorozumenia z politického i diplomatického hľadiska čo najskôr vyjasnili," konštatoval Z. Kovács.