Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda poskytne pomoc ťažko zraneným a sirotám na Srí Lanke

Žena s dieťaťom, ktorá žije blízko kostola sv. Antona, uteká sa skryť po explózii zaparkovaného vozidla neďaleko kostola sv. Antona v Kolombe na Srí Lanke 22. apríla 2019. Foto: TASR/AP

Počet obetí na životoch, ktoré si vyžiadali nedeľné bombové útoky na Srí Lanke, sa zvýšil už na 310.

Budapešť 23. apríla (TASR) - Maďarská vláda poskytne rýchlu finančnú pomoc vo výške deviatich miliónov forintov (28.117 eur), určenú pre ťažko zranených a siroty po nedeľňajších bombových útokoch na Srí Lanke. Oznámil to v pondelok večer štátny tajomník úradu vlády zodpovedný pre pomoc prenasledovaným kresťanom Tristan Azbej.

Vo verejnoprávnej televízii M1 predstaviteľ maďarskej vlády povedal, že po tomto kroku preverí kabinet možnosti rozsiahlejšej pomoci.

Azbej, ktorý je vo vláde zodpovedný aj za realizáciu programu Hungary Helps, podotkol, že - žiaľ - zo strany niektorých západných krajín sú snahy zamlčať, že išlo o útok proti kresťanom a proti Západu. Zdôraznil, že v súčasnosti je práve kresťanstvo najprenasledovanejším náboženstvom.

Počet obetí na životoch, ktoré si vyžiadali nedeľné bombové útoky na Srí Lanke, sa zvýšil už na 310. Informoval o tom v utorok ráno hovorca srílanskej polície s tým, že utŕženým zraneniam v noci na utorok podľahlo viacero osôb. Zranených podľa jeho slov naďalej zostáva približne 500 ľudí.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach