Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda posunula uzávierku dotazníka o sankciách EÚ voči Rusku

Maďarský premiér Viktor Orbán počúva na panelovej diskusii, ktorú zorganizovali mediálne vydavateľstvá na tému "Búrka nad Európou - vojna na Ukrajine, energetická kríza a geopolitické výzvy" v Berlíne v utorok 11. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Národné konzultácie vo forme dotazníkov zasielaných občanom zaviedla druhá Orbánova vláda v roku 2010.

Budapešť 7. decembra (TASR) - Maďarská vláda predĺžila do 15. decembra možnosť vyplnenia dotazníka o energetických sankciách voči Rusku, oznámila v stredu na Facebooku hovorkyňa vlády Alexandra Szentkirályiová. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na server 24.hu.

Koncom novembra ministerka spravodlivosti Judit Vargová povedala, že dotazník, ktorý je súčasťou takzvanej národnej konzultácie, vyplnilo už vyše 700.000 Maďarov. Pôvodne tak mohli urobiť do 9. decembra.

Hárky dotazníka začali distribuovať občanom v polovici októbra. Otázky sa týkajú sankcií na dodávky ropy, zemného plynu, paliva pre atómovú elektráreň, ale aj vplyvu sankcií na cestovný ruch. Každá otázka je doplnená vysvetlením okolností sankcií.

"Európska únia prinútila členské štáty k tomu, aby boli na Rusko uvalené energetické sankcie. Odvtedy ceny energií mohutne narástli. Brusel sľuboval, že sankcie prispejú k ukončeniu vojny a že tieto sankcie zasiahnu agresora. Namiesto toho dnes každý občan Európy platí sankčnú cenu za energie," uviedol premiér Viktor Orbán vo videu zverejnenom 28. septembra na Facebooku.

Národné konzultácie vo forme dotazníkov zasielaných občanom zaviedla druhá Orbánova vláda v roku 2010. Maďari mali odvtedy možnosť vyjadriť sa touto formou k otázkam dôchodkov, ústavy, sociálnej sféry i minimálnej mzdy. V dotazníku "Zastavme Brusel!" aj k záležitostiam terorizmu, migrácie, prisťahovaleckej politiky či Európskej únie. Posledné dva dotazníky z vlaňajšieho leta a februára tohto roka sa venovali koronavírusovej pandémii.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)