Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda pre sankcie zrušila zastropovanie cien pohonných látok

Na archívnej snímke z 1. decembra 2022 motorista tankuje benzín na čerpacej stanici v meste Martonvásár na severe Maďarska. Na pumpe visí oznam oznam Drahí zákazníci! Za regulované ceny môžete natankovať maximálne dva litre pohonných hmôt. Foto: TASR - AP

Nielen počas víkendu, ale už aj v pondelok a utorok ráno sa na čerpacích staniciach tvorili dlhé rady, niektoré z nich už nemali čo predávať.

Budapešť 7. decembra (TASR) - Maďarská vláda vzhľadom na medzinárodnú krízovú situáciu zrušila s platnosťou od utorka 23.00 h cenový strop pre pohonné látky. Oznámil to v utorok večer šéf úradu vlády Gergely Gulyás, informuje spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na server telex.hu.

Nedostatok pohonných látok na maďarských čerpacích staniciach spôsobený aj reguláciou cien bol čoraz vážnejší. Nielen počas víkendu, ale už aj v pondelok a utorok ráno sa na čerpacích staniciach tvorili dlhé rady, niektoré z nich už nemali čo predávať.

Gulyás zrušenie regulovanej ceny paliva odôvodnil "bruselskými sankciami" a zákazom dodávok ropy do EÚ, ktorý vstúpil do platnosti v pondelok.

Generálny riaditeľ ropnej spoločnosti MOL Zsolt Hernádi vyhlásil, že v krajine vznikla na trhu s pohonnými látkami krízová situácia, ktorej podobná bola naposledy v 70. a 80. rokoch minulého storočia. V 31-ročnej histórii MOL-u nikdy neboli takéto problémy so zásobovaním.

"Urobili sme všetko pre zabezpečenie dodávok. Veľkú časť chýbajúcich palív sme dovážali zo Slovenska, viac však nebolo možné. Potrebujeme dovoz k náprave stability, to však pri cenovom strope nie je možné," dodal Hernádi, podľa ktorého by sa trh s pohonnými látkami mal normalizovať do poldruha mesiaca.

Podľa maďarskej ropnej spoločnosti MOL panika vypukla po tom, čo sa na viacerých čerpacích staniciach minul benzín a nafta s regulovanou cenou. "Čerpacie stanice MOL-u sú stále otvorené. Cisterny (rozvážajúce pohonné látky) sú neustále na cestách a pracuje sa aj na údržbe Dunajskej rafinérie, ktorá napreduje podľa plánov," vyhlásila v utorok spoločnosť.

Maďarská vláda s platnosťou od 15. novembra 2021 nariadila úradnú cenu základných druhov pohonných látok vo výške 480 forintov (1,17 eura) za liter. Od 30. júla mohli regulované ceny využívať iba súkromné vozidlá s maďarským evidenčným číslom, poľnohospodárske stroje a taxíky.


(spravodajca TASR Ladislav Vallach)