Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda predložila novelu ústavy, súvisí so stavom núdze

Na archívnej snímke z 2. mája 2022 poslanci na prvom zasadnutí nového parlamentu v Budapešti. Foto: TASR/AP

Šéf úradu vlády Gergely Gulyás 21. apríla avizoval zámer kabinetu novelizovať ústavu s cieľom zabezpečiť akcieschopnosť vlády v čase vojny.

Budapešť 3. mája (TASR) - Maďarská ministerka spravodlivosti Judit Vargová v utorok predložila parlamentu novelu ústavy, ktorou vláda dopĺňa ustanovenia týkajúce sa stavu núdze o prípady humanitárnej katastrofy a vojnového konfliktu v susednej krajine. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti na základe príspevku, ktorý Vargová zverejnila na svojom oficiálnom účte na Facebooku.

"Rusko-ukrajinská vojna spôsobila humanitárnu situáciu, akú svet nezažil od druhej svetovej vojny, pričom sa zmenili aj vyhliadky európskej ekonomiky. V súvislosti s týmito výzvami je potrebné vytvoriť priestor na účinnú a rýchlu reakciu štátu," zdôvodnila ministerka návrh novely.

Vargová dodala, že štát sa postará o tých, čo utekajú pred vojnou, minimalizuje hospodárske škody a ochráni maďarské rodiny.

Šéf úradu vlády Gergely Gulyás 21. apríla avizoval zámer kabinetu novelizovať ústavu s cieľom zabezpečiť akcieschopnosť vlády v čase vojny. V súvislosti s rusko-ukrajinskou vojnou povedal, že Maďarsko urobí všetko pre čo najskoršie nastolenie mieru na Ukrajine, avšak priznal, že Maďarsko má na to malý vplyv.

spravodajca TASR Ladislav Vallach