Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda rozhodla o zvýšení výdavkov na obranu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kabinet vydal nariadenie o preskupení finančných prostriedkov v celkovom objeme 50 miliárd forintov, z čoho najväčší podiel sa týka práve výdavkov na obranu.

Budapešť 24. marca (TASR) - Maďarské ministerstvo obrany dostane z tohtoročného rozpočtu navyše 15 miliárd forintov (40,3 milióna eur), ktoré bude môcť použiť na investície, modernizáciu i na materiálne výdavky, informuje spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na spravodajský server 444.hu.

Uvedený zdroj pripomína, že vláda v súčasnosti sľubuje, že Maďarsko svoje záväzky v NATO, týkajúce sa dosiahnutia výdavkov na obranu vo výške dvoch percent z HDP, chce splniť do roku 2024.

Kabinet vydal nariadenie o preskupení finančných prostriedkov v celkovom objeme 50 miliárd forintov (134 miliónov eur), z čoho najväčší podiel sa týka práve výdavkov na obranu.

Maďarský minister obrany Tibor Benkő sa nechal v uplynulých dňoch počuť, že bez vytvorenia domáceho zbrojárskeho priemyslu nie je možné budovať účinné ozbrojené sily. "Každý rozvoj musí slúžiť maďarským ekonomickým záujmom; zbrojársky priemysel musí byť ťahúňom hospodárskeho rastu, zamestnávania i rozvoja," cituje internetový portál 444.hu slová šéfa maďarského rezortu obrany.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)