Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda sa rozhodla posilniť južné hranice

Zamestnanci začínajú so stavaním plota po tom, čo maďarskí policajti uzatvorili hlavný priechod pre utečencov medzi Srbskom a Maďarskom pri maďarskej obci Röszke 14. septembra 2015. Foto: TASR/AP

Na južných hraniciach Maďarska vlani od začiatku roka do 6. júna zadržali maďarské orgány 46.957 narušiteľov hraníc, pričom v rovnakom období tohto roka stúpol tento počet na 109.846.

Budapešť 16. júla (TASR) - Maďarská vláda sa pre pretrvávajúcu hrozbu ilegálnej migrácie rozhodla posilniť južné hranice krajiny. Výšku zábran na maďarsko-srbskej hranici zvýšia o jeden meter a v oblasti Národného parku Dunaj-Dráva, ktorý je na na úseku trojhraničia Maďarska, Srbska a Chorvátska, vybudujú plot. Informuje o tom v sobotu spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na spravodajský server 444.hu.

Príslušné vládne nariadenie bolo zverejnené v štátnom vestníku, píše server, podľa ktorého náklady na posilnenie južných hraníc dosiahnu 19,5 miliardy forintov (48,3 milióna eur).

Na južných hraniciach Maďarska vlani od začiatku roka do 6. júna zadržali maďarské orgány 46.957 narušiteľov hraníc, pričom v rovnakom období tohto roka stúpol tento počet na 109.846. Kým vlani v uvedenom období zadržali a trestne stíhali 431 prevádzačov, v tomto roku ich už bolo 831, uviedol 6. júla poradca predsedu maďarskej vlády pre vnútornú bezpečnosť György Bakondi.

Od 1. januára 2022 do 4. júla zaútočili ilegálni migranti na zariadenia ochrany hraníc a na tam slúžiace osoby v 262 prípadoch. Zranenia pri tom utrpelo 11 policajtov a 41 vojakov. Poškodených bolo 75 vozidiel, spresnil Bakondi.