Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda sa v kauze nevyplácania grantov Erasmus obráti na súd

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Dano Veselský

Vyhlásil to vo štvrtok minister riadiaci úrad vlády Gergely Gulyás, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Budapešť 12. januára (TASR) - Ak budúci rok nedôjde k vyriešeniu situácie, v ktorej Európska komisia (EK) pozastavila granty programu spolupráce a výmeny vzdelávania Erasmus+ financovaného Európskou úniou, potom Maďarsko zaplatí náklady na štipendiá a podá žalobu na Súdny dvor EÚ. Vyhlásil to vo štvrtok minister riadiaci úrad vlády Gergely Gulyás, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Podľa servera mfor.hu Gulyás označil kroky Komisie v súvislosti s grantmi v rámci programu Erasmus+ za poburujúce a neprijateľné. "Maďarsko upravilo pravidlá o konflikte záujmov podľa požiadaviek Bruselu," zdôraznil minister a dodal, že tohtoročných štipendií sa tento spor nedotkne.

Vzdelávacie inštitúcie, ktoré sú pod kontrolou vládnej strany Fidesz, podľa rozhodnutia EK nemôžu získať nové granty z programu spolupráce a výmeny vzdelávania Erasmus+ ani z rámcového programu výskumu a inovácií Horizont Europe.

Ministerstvo kultúry a inovácií v pondelok vydalo vyhlásenie, v ktorom okrem iného zdôraznilo, že Maďarsko rozhodnutie EK neprijíma a považuje ho za diskriminačné.

Maďarský minister zodpovedný za územný rozvoj a využitie únijných zdrojov Tibor Navracsics v rozhovore pre komerčnú televíziu RTL povedal, že vláda zváži, či by politici Fideszu nemali vystúpiť z nadácií univerzít.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)