Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda: Sankcie voči Rusku odmietlo 97 % Maďarov

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Kabinet v statuse zverejnenom minulú sobotu uviedol, že konzultačný hárok so siedmimi otázkami vyplnilo 1,389 milióna respondentov, z nich 16 percent vyplnilo formulár online.

Budapešť 16. januára (TASR) - Energetické sankcie voči Rusku odmieta 97 percent Maďarov. Tvrdí to maďarská vláda v statuse zverejnenom uplynulý víkend na Facebooku s odvolaním sa na výsledky príslušného dotazníka. Európska komisia podľa servera hvg.hu v pondelok vzala výsledky konzultácie na vedomie a poznamenala, že vníma aj veľmi nízku účasť, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Kabinet v statuse zverejnenom minulú sobotu uviedol, že konzultačný hárok so siedmimi otázkami vyplnilo 1,389 milióna respondentov, z nich 16 percent vyplnilo formulár online.

Server citoval hovorcu EK Petra Stana, ktorý pripomenul, že o sankciách predtým rozhodovali vlády členských štátov, a to jednohlasne. Doposiaľ prijali deväť sankčných balíčkov, pričom o ďalších opatreniach môžu rozhodnúť takisto vlády. "Ak by Maďarsko chcelo upraviť sankcie, prípadne ich zrušiť, muselo by o tom presvedčiť 26 členských štátov," dodal Stano.

Hárky dotazníka začali distribuovať občanom v polovici októbra. Otázky o sankciách na dodávky ropy, zemného plynu, paliva pre atómovú elektráreň, ale aj vplyve sankcií na cestovný ruch. Každá otázka bola doplnená vysvetlením okolností sankcií.

Národné konzultácie vo forme dotazníkov zasielaných občanom zaviedla druhá Orbánova vláda v roku 2010. Maďari sa odvtedy mohli vyjadriť touto formou k otázkam dôchodkov, ústavy, sociálnej sféry i minimálnej mzdy. V dotazníku "Zastavme Brusel!" aj k záležitostiam terorizmu, migrácie, prisťahovaleckej politiky či Európskej únie. Posledné dva dotazníky z vlaňajšieho leta a februára sa venovali koronavírusovej pandémii.