Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Maďarsko nesúhlasí so správou o stave právneho štátu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Správa právneho štátu Európskej komisie kritizuje Maďarsko a Poľsko.

Budapešť 30. septembra (TASR) - Prvá správa o stave právneho štátu vo všetkých 27 krajinách Európskej únie, ktorú predstavila Európska komisia v stredu, je absurdná a nezakladá sa na pravde. Citovala agentúra MTI vyjadrenie maďarskej ministerky spravodlivosti Judit Vargovej.

Šéfka rezortu justície na Facebooku poznamenala, že správa pre vyššie uvedené dôvody nemôže slúžiť ako podklad k žiadnym právnym diskusiám v EÚ.

Koncepcia a metodika správy je podľa jej slov chybná, jej zdroje sú nevyvážené a obsah sa nezakladá na pravde. Výber zdrojov je zaujatý a netransparentný, zdôraznila Vargová.

"Je neprijateľné, že správu písali v podstate organizácie, ktoré vedú voči Maďarsku zosúladenú politickú kampaň a ktoré sú súčasťou centrálne financovanej medzinárodnej siete," dodala a spresnila, že maďarský odsek správy sa odvoláva na 12 občianskych organizácií, z ktorých 11 bolo v uplynulých rokoch finančne podporovaných Nadáciou otvorenej spoločnosti viažucej sa k americkému finančníkovi Georgeovi Sorosovi.

Správa eurokomisie je voči Maďarsku a Poľsku kritická, najmä čo sa týka oslabovania nezávislosti súdnictva. Poukazuje aj na deficity Maďarska v oblasti boja proti korupcii.