Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda zruší kritizované tranzitné zóny na hraniciach

Na archívnej snímke z 21. septembra 2016 maďarský vojak hliadkuje pozdĺž plota s ostnatým drôtom na tranzitnej zóne pri meste Tompa, 169 km juhovýchodne od Budapešti, na južnej hranici Maďarska so Srbskom. Foto: TASR/AP

Súdny dvory EÚ rozhodol, že konanie maďarských úradov, ktoré v hraničnej tranzitnej zóne zadržiavajú žiadateľov o azyl, môže predstavovať porušenie právnych predpisov Únie.

Budapešť 21. mája (TASR) - Maďarská vláda zruší tranzitné zóny na štátnych hraniciach. Podľa agentúry MTI to vo štvrtok vyhlásil šéf úradu vlády Gergely Gulyás, podľa ktorého žiadosť o utečenecký štatút bude možné podávať len mimo územia krajiny na maďarských zastupiteľských úradoch.

Súdny dvory Európskej únie 14. mája rozhodol, že konanie maďarských úradov, ktoré v hraničnej tranzitnej zóne zadržiavajú žiadateľov o azyl, môže predstavovať porušenie právnych predpisov Únie.

"Tranzitná zóna bola riešením, ktoré chránilo hranice krajiny. Verdikt súdu EÚ je poľutovaniahodný. Maďarsko je však povinné ho akceptovať, preto nemôže urob nič iné, než tieto zóny zlikvidovať," dodal.

Podľa Gulyásových slov sa už na rušení tranzitných zón pracuje. Z cudzincov umiestnených v zónach štyria zadržaní cudzineckou políciou zostávajú vo väzbe a 280 ľudí prevezú do utečeneckých táborov. "Na potrebných krokoch spoločne pracujú rezorty diplomacie a vnútra," podčiarkol.

Súd vo verdikte upozornil, že umiestňovanie žiadateľov o azyl alebo štátnych príslušníkov tretích krajín, ktorí sú predmetom rozhodnutia o návrate do tranzitnej zóny Röszke na srbsko-maďarských hraniciach, sa musí klasifikovať ako "zadržanie".

Ak sa po súdnom preskúmaní zákonnosti takéhoto zadržania zistí, že dotknuté osoby boli zadržané bez platného dôvodu, súd, ktorý koná v tejto veci, ich musí bezodkladne prepustiť.

V tomto prípade ide o prípad afganských a iránskych štátnych príslušníkov, ktorí prišli do Maďarska cez Srbsko a podali žiadosti o azyl z tranzitnej zóny Röszke na srbsko-maďarských hraniciach.

Podľa maďarského práva boli tieto žiadosti zamietnuté ako neprípustné a boli prijaté rozhodnutia o ich návrate do Srbska. Srbsko readmisiu dotknutých osôb na svoje územie odmietlo z dôvodu, že neboli splnené podmienky stanovené v Dohode o readmisii uzavretej s Európskou úniou.

spravodajca TASR Ladislav Vallach