Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda zvažuje nasadiť proti migrantom aj vojakov

Migranti zo Sýrie sa pozerajú na plot na srbskej hranici s Maďarskom pri srbskom meste Hajdukovo 25. augusta 2015. Foto: TASR/AP

Jednou z možností legalizácie nasadenia vojska na ochranu hraníc je úprava ústavy; druhou alternatívou je novelizovanie zákona o obrane.

Budapešť 26. augusta (TASR) - Maďarská vláda zvažuje možnosť, že na udržanie kontroly nad prichádzajúcou masou migrantov nasadí vojsko, napísal dnes denník Napi Gazdaság. Doplnenie ochrany hraníc príslušníkmi armády bolo podľa denníka témou mimoriadnej schôdze kabinetu pre národnú bezpečnosť, ktorú v utorok večer zvolal v Budapešti predseda vlády Viktor Orbán.

Dôvodom mimoriadneho rokovania kabinetu, ktorého úlohou je pripraviť rozhodnutia vlády, bola skutočnosť, že k maďarským hraniciam sa smerom od Srbska blíži mimoriadne veľká vlna migrantov, ktorá sa bude snažiť ilegálne prekročiť srbsko-maďarské hranice.

Účastníci schôdzky hovorili o tom, aké splnomocnenie je potrebné k takémuto kroku. Jednou z možností legalizácie nasadenia vojska na ochranu hraníc je úprava ústavy; druhou alternatívou je novelizovanie zákona o obrane. Je však ale možné, že bude stačiť parlamentné uznesenie, píše denník.

Ochrana hraníc by tak spočívala na troch pilieroch - na zátarasách, na pohraničnej polícii, ktorá migrantov na maďarskom území zadrží, a na vojsku.

Členmi kabinetu sú ministri vnútra, obrany, spravodlivosti a zahraničných vecí a minister riadiaci úrad vlády. Členmi pracovnej skupiny tohto orgánu sú šéfovia orgánov vojenských a poriadkových síl, ďalej tajných služieb a daňového a colného úradu, ale aj prisťahovaleckého a občianskeho úradu.