Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda zverejnila zmluvy o vakcínach z Ruska a z Číny

Na archívnej snímke ruské vakcíny Sputnik V. Foto: TASR - Milan Kapusta

Zo zmlúv vyplýva, že Maďarsko nakupuje očkovacie látky z Číny prostredníctvom spoločnosti Danubia Pharma.

Budapešť 12. marca (TASR) - Maďarská vláda zverejnila zmluvy týkajúce sa nákupu vakcín proti novému druhu koronavírusu z Ruska a z Číny. Informovalo o tom internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság, podľa ktorého súčasne kabinet požiadal Brusel, aby takisto zverejnil podmienky nákupu očkovacích látok v Európskej únii.

Šéf úradu vlády Gergely Gulyás vo štvrtok na on-line tlačovej konferencii vlády sľúbil, že kabinet tieto zmluvy zverejní, neskôr tak sám urobil na Facebooku.

Zo zmlúv vyplýva, že Maďarsko nakupuje očkovacie látky z Číny prostredníctvom spoločnosti Danubia Pharma. Dohodnuté je množstvo päť miliónov dávok dodaných v štyroch etapách. Cena je 31,5 eura za jednu liekovku vrátane päťpercentnej dane z pridanej hodnoty.

Ruskú vakcínu Sputnik V nakupuje priamo štátne Centrum národného zdravia (NNK). V zmluve figuruje jedna zásielka obsahujúca 3000 dávok s cenou po 19,9 dolára za kus (16,6 eura). Po korigovaní zmluvy objednalo Maďarsko ešte jeden milión dávok, ktoré budú dodané v troch etapách.

Spravodajský server szmo.hu v tejto súvislosti citoval denník New York Times (NYT), podľa ktorého EÚ platí za jednu dávku vakcíny spoločnosti Pfizer/BioNtech 15,5 eura a za jednu dávku očkovacej látky AstraZeneca 2,15 eura. Cena vakcíny čínskeho výrobcu Sinopharm, ktorú Maďarsko kupuje sprostredkovane, je vlastne najvyššia na svete, konštatoval NYT.

Celkový počet infikovaných vírusom SARS-CoV-2 v Maďarsku stúpol na 498.183, obetí v súvislosti s ochorením COVID-19 je 16.627. Aktuálne je nakazených 134.652 osôb. Očkovanie proti koronavírusu priebežne pokračuje. Zaočkovaných bolo 1.229.827 ľudí, pričom 351.694 z nich dostalo už aj druhú dávku vakcíny.



(spravodajca TASR Ladislav Vallach)