Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Orbána potvrdilo na poste predsedu Fideszu 1174 z 1177 delegátov

Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Viktor Orbán je predsedom Fideszu od roku 2003.

Budapešť 13. decembra (TASR) - Delegáti XXVI. zjazdu maďarskej vládnucej strany Fidesz dnes v Budapešti potvrdili vo funkcii predsedu strany premiéra Viktora Orbána. Podporu jedinému kandidátovi vyjadrilo 1174 z 1177 delegátov, informovala agentúra MTI.

Orbán je predsedom Fideszu od roku 2003, predtým viedol túto stranu aj v období rokov 1993-2000.

Znovuzvolený predseda vo svojom prejave nazval Fidesz najstaršou, najsilnejšou a najúspešnejšou stranou strednej Európy. "Sme tu 30 rokov a budeme tu aj v nadchádzajúcich 30 rokoch," povedal Orbán, ktorý vyjadril vieru v to, že Maďari dokážu pozdvihnúť krajinu z akejkoľvek zlej situácie.

"V uplynulých 25 rokoch vládlo v Európe liberálne obdobie, ktoré malo svoje svetlé momenty, dnes však už liberálna politika stratila svoju príťažlivosť. Unavila sa, vyčerpala sa, obrátila sa proti slobode, proti ľuďom a demokracii," konštatoval staronový predseda Fideszu. Podľa jeho slov Európska únia potrebuje nové pravidlá. Nadchádzajúce európske obdobie bude demokratické, alebo žiadne, dodal.

Orbán zdôraznil, že je pripravený, aby o dva roky - ak bude mať dôveru - viedol Fidesz a jeho spojencov vo volebnej kampani, a aby v prípade víťazstva pokračoval aj vo vedení maďarskej vlády.

Delegáti na zjazde Fideszu volili aj štyroch podpredsedov strany. V tejto funkcii potvrdili Ildikó Pelczovú Gállovú. Na miesto Lajosa Kósu, Jánosa Lázára a Zoltána Pokorniho zvolili za nových podpredsedov Fideszu podpredsedu parlamentu zodpovedného za legislatívu Gergelya Gulyása, riaditeľa ústrednej kancelárie strany Gábora Kubatova a zástupcu parlamentnej frakcie Fideszu Szilárda Németha.