Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Maďarské gripeny vzlietli dvakrát pre narušenie vzdušného priestoru

Na snímke minister zahraničných vecí Maďarskej republiky Péter Szijjártó, archívna foto. Foto: TASR – Jakub Kotian

V prvom prípade narušenia zo skorého rána sa neskôr zistilo, že išlo o dron letiaci z Ukrajiny, ktorý sa následne zrútil v Záhrebe.

Budapešť 11. marca (TASR) - Maďarské ozbrojené sily zaznamenali v piatok tri podozrivé signály radarov monitorujúcich vzdušný priestor. V prvom prípade išlo o dron, v dvoch ďalších prípadoch však zalarmované bojové lietadlá maďarských vzdušných síl podozrivý objekt neodhalili, informuje spravodajca TASR s odvolaním sa na vyjadrenie ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa.

V prvom prípade narušenia zo skorého rána sa neskôr zistilo, že išlo o dron letiaci z Ukrajiny, ktorý sa následne zrútil v Záhrebe. Okolo poludnia a popoludní na základe ďalších varovných signálov radarov už vzlietli bojové lietadlá JAS 39 Gripen, žiadny lietajúci objekt však neodhalili.

Šéf diplomacie podľa agentúry MTI pripomenul, že o podozrení z narušenia vzdušného priestoru informovala maďarská strana Rumunsko, Chorvátsko i Slovinsko, pretože podľa Szijjártóa je dôležité rýchle a účinné poskytovanie informácií.

"V susednej krajine je vojna, preto je v každom prípade mimoriadne dôležité premyslené a pokojné reagovanie zo strany armády aj vzdušných síl," zdôraznil Szijjártó.

Prípad bezpilotného lietadla, ktoré sa zrútilo na území Chorvátska, preverujú aj maďarské orgány, oznámil Szijjártó. Dodal, že o prípade hovoril telefonicky so svojím chorvátskym rezortným partnerom Gordanom Grličom-Radmanom.

Dron, ktorý sa v noci na piatok zrútil na predmestí Záhrebu, bol ruskej výroby. Incident nebol namierený voči Chorvátsku a úrady začali vyšetrovanie. Bezpilotné lietadlo bolo vyrobené pre potreby armády v Rusku. Nie je však zatiaľ známe, či patrilo ruskej alebo ukrajinskej armáde.


(spravodajca TASR Ladislav Vallach)