Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarské ozbrojené sily hľadajú záujemcov o dobrovoľnú vojenskú službu

Maďarskí vojaci, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Prvé dva mesiace bude prebiehať základný výcvik a ďalšie štyri mesiace si už budú môcť záujemci zvoliť špecializáciu.

Budapešť 7. júla (TASR) - Maďarské ozbrojené sily spustili nábor na dobrovoľnú vojenskú službu. Výcvik sa začne 5. septembra, oznámil v stredu večer vo verejnoprávnej televízii M1 poverený veliteľ Veliteľstva vojenskej správy a centrálnej evidencie Maďarských ozbrojených síl Tamás Durgó, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Hľadáme ľudí vo veku od 18 do 65 rokov, ktorí chcú získať základné vedomosti o obrane vlasti a zároveň chcú zažiť každodenný život maďarských ozbrojených síl. Osobitne chceme osloviť mladých ľudí, ktorým dobrovoľná vojenská služba poslúži aj na získanie bodov navyše pri prijímacích skúškach na vysoké školy," povedal Durgó.

Podľa jeho slov prvé dva mesiace bude prebiehať základný výcvik a ďalšie štyri mesiace si už budú môcť záujemci zvoliť špecializáciu, v ktorej si budú môcť osvojiť napríklad aj činnosť posádky obrnených vozidiel, výsadkárov či potápačov.

V prvých dvoch mesiacoch dostanú uchádzači mzdu totožnú s minimálnou mzdou. Tí, ktorí budú zaradení do jednotiek špeciálnych operácií, dostanú mesačne v hrubom 260.000 forintov (630 eur), pričom budú mať nárok na rôzne výhody a náhrady výdavkov, píše agentúra MTI.