Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarské vládne strany podporujú nasadenie vojakov proti migrantom

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR/AP

Polícia prostredníctvom tlmočníkov prehovárala migrantov, aby sa autobusmi vrátili do centra, kde ich zaregistrujú.

Budapešť 9. septembra (TASR) - Poslanci maďarskej vládnej strany Fidesz a opozičnej ultrapravicovej strany Jobbik dnes v Budapešti na schôdzke parlamentného výboru pre obranu a vnútro podporili návrh zákona na nasadenie polície a vojska v terajšej krízovej situácii. Návrh si vyžaduje dvojtretinovú väčšinu, informovala agentúra MTI.

Poslanec Jobbiku Ádám Mirkóczki povedal, že jeho strana by považovala za správnejšie, keby zmena nastala úpravou ústavy, avšak vzhľadom na vážnosť situácie súhlasí s touto formou návrhu a podporí ju.

Poslanci výboru za opozičné strany Maďarská socialistická strana (MSZP), Demokratická koalícia (DK), Spolu (Együtt) a nezávislí poslanci označili návrh za nepotrebný a protiústavný, pretože podľa správy rezortu vnútra majú polícia a prisťahovalecký úrad migrantov pod kontrolou. Nasadenie zložiek, ktoré majú právo používať zbrane, je podľa nich mimoriadne pochybné.



Pri obci Röszke pri srbskej hranici sa už niekoľko dní pokúšajú skupiny migrantov preraziť kordón policajtov, niekoľkokrát sa im to aj podarilo. Polícia nepoužila ani v jednom prípade donucovacie prostriedky, iba po útoku migrantov na policajtov s umelohmotnými fľašami použili slzotvorný plyn. Stovky cudzincov odmietajú proces registrácie a pokúšajú sa dostať do Budapešti.

Polícia prostredníctvom tlmočníkov prehovárala migrantov, aby sa autobusmi vrátili do centra, kde ich zaregistrujú.

Na sociálnych sieťach sa ostro diskutuje o prípade maďarskej kameramanky, ktorá pracovala pre televíziu N1TV blízku Jobbiku. Žena pri Röszke kopala do migrantov a potkla utekajúceho migranta s dieťaťom v náručí, ktorý spadol. Televízia ju s okamžitou platnosťou prepustila a jej konanie označila za neprijateľné.

Ako informovala polícia Čongrádskej župy, žena zo Sýrie hodila kus betónu do policajta, ktorý jej chcel zabrániť preniknúť policajným kordónom. Policajt neutrpel zranenia, ženu zadržali a Segedínska vyšetrovacia prokuratúra ju začala stíhať pre podozrenie z trestného činu útoku na verejného činiteľa.