Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarského kapitána a lodníka lode Hableány pochovajú 12. júla

Na archívnej snímke žena hádže z Margitinho mosta červenú ružu do rieky Dunaj počas záchrannej operácie 30. mája 2019 v Budapešti. Foto: TASR/AP

Bilancia potopenia lode Hableány medzi piliermi Margitinho mosta po zrážke s výletnou loďou večer 29. mája je v súčasnosti 26 mŕtvych vrátane dvojčlennej posádky.

Budapešť 28. júna (TASR) - Dve maďarské obete zrážky švajčiarskej výletnej lode Viking Sygin s maďarskou vyhliadkovou loďou Hableány pochovajú 12. júla. Podľa internetového vydania denníka Magyar Nemzet to v piatok v Budapešti oznámil zamestnávateľ obetí - spoločnosť Panoráma Deck Kft.

Kapitána Lászlóa L. a lodníka Jánosa P. spopolnia a potom ich popol v rámci lodiarskeho obradu v papierových urnách položia do rieky na budapeštianskom úseku Dunaja. János P. slúžil predtým aj ako profesionálny vojak v szolnockom prieskumnom útvare, preto sa s ním budú lúčiť aj s vojenskou poctou, uviedol Magyar Nemzet.

Počas obradu bude na danom úseku pod Margitiným mostom prerušená plavba.

Hovorca Panoráma Deck Kft. Mihály Tóth povedal, že všetky náklady spojené s pietnou rozlúčkou uhradí podnik.

Stále prebieha intenzívne pátranie po ešte dvoch nezvestných Kórejčanoch na úseku Dunaja od budapeštianskeho Margitinho mostu až po južné hranice Maďarska.

Bilancia potopenia lode Hableány medzi piliermi Margitinho mosta po zrážke s výletnou loďou večer 29. mája je v súčasnosti 26 mŕtvych vrátane dvojčlennej posádky. Z Dunaja sa po havárii podarilo zachrániť sedem Kórejčanov.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach