Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Maďarského premiéra v Bruseli prijme budúca predsedníčka EK

Na archívnej snímke premiér Maďarska Viktor Orbán. Foto: TASR/Martin Baumann

Hovorca maďarskej vlády István Hollik v tejto súvislosti uviedol, že premiér chce von der Leyenovú informovať o postojoch, ktorých sa Budapešť nemieni vzdať.

Budapešť 1. augusta (TASR) - Dezignovaná predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová sa vo štvrtok dopoludnia stretne v Bruseli s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom. Podľa komerčnej spravodajskej televíznej stanice Hír TV hovorca maďarskej vlády István Hollik v tejto súvislosti uviedol, že premiér chce von der Leyenovú informovať o postojoch, ktorých sa Budapešť nemieni vzdať.

Podľa hovorcu Maďarsko trvá na zastavení prisťahovalectva, na ochrane európskej kresťanskej kultúry a na Európe národov. Hollik dodal, že od novej predsedníčky EK očakáva maďarská vláda férový prístup ku všetkým členským krajinám Európskej únie (EÚ).

Von der Leyenová podľa vyjadrenia jej hovorcu Jensa Flosdorffa pre ľavicový denník Népszava najskôr predstaví vlastnú víziu riešenia najvážnejších výziev EÚ, akými sú napríklad klimatická zmena, migrácia, rozširovanie Únie či reformy európskych inštitúcií. Potom si vypočuje od Orbána "perspektívy maďarskej vlády".

Flosdorff dodal, že ide o schôdzku, na ktorej sa Orbán predstaví von der Leyenovej a vzájomne sa oboznámia so svojimi postojmi. "Žiadne rozhodnutia nepadnú a po 40- až 45-minútovom rozhovore nebude ani tlačová konferencia," zdôraznil.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach