Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Maďarského vicepremiéra vyznamenali na návrh ruského patriarchu

Na archívnej snímke najvyšší predstaviteľ ruskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Kirill. Foto: TASR/AP

Kirill, patriarcha Moskvy a celého Ruska, ocenil maďarského politika pri príležitosti jeho šesťdesiatych narodenín za pomoc Budapeštiansko-maďarskej diecéze.

Budapešť 27. septembra (TASR) - Ruská pravoslávna cirkev na návrh patriarchu Kirilla udelila maďarskému vicepremiérovi Zsoltovi Semjénovi vysoké cirkevné vyznamenanie - Rad slávy a cti druhého stupňa. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na utorňajšiu správu servera Hvg.hu.

Vicepremiér je zodpovedný za národnú, národnostnú a cirkevnú politiku, ako aj za cirkevnú diplomaciu. Server podotýka, že o vyznamenaní neinformovala vláda, správu zverejnila Maďarská pravoslávna diecéza na svojej webovej stránke. Podľa nej Budapeštiansko-maďarský metropolita Hilarion odovzdal Semjénovi ocenenie 13. septembra v bližšie nešpecifikovaných priestoroch úradu maďarskej vlády.

Kirill, patriarcha Moskvy a celého Ruska, ocenil maďarského politika pri príležitosti jeho šesťdesiatych narodenín za pomoc Budapeštiansko-maďarskej diecéze. V príhovore Hilarion povedal, že Semjén je dlhoročným veľmi blízkym kolegom premiéra Viktora Orbána, vedie Kresťanskodemokratickú ľudovú stranu (KDNP) a zohráva veľkú úlohu v rozvoji Maďarska v spojenectve s Fideszom. "Dbá o to, aby kresťanské duchovné hodnoty naďalej tvorili základ rozvoja krajiny a blahobytu ľudí," cituje diecéza metropolitu.

Patriarcha Kirill je dôležitým spojencom prezidenta Vladimira Putina. V polovici septembra hovoril o "osudovej misii" Ruska proti zahraničným mocnostiam, ktoré chcú zničiť jeho nezávislosť.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)