Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Maďarskí analytici: V prieskumoch vedie Fidesz, voľby vyhrať nemusí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vo všeobecnosti si analytik myslí, že výsledky parlamentných volieb, ktoré sa uskutočnia 3. apríla, budú veľmi tesné.

Budapešť 25. marca (TASR) - Vo všetkých prieskumoch verejnej mienky síce vedie maďarská vládna strana Fidesz, avšak z prieskumov tiež vyplýva, že počet tých, čo chcú zmenu vlády, je vyšší než tých, ktorí si želajú pokračovanie vládnutia Fideszu. Deväť dní pred parlamentnými voľbami v Maďarsku o tom informoval spravodajca TASR s odvolaním sa na piatkové vyjadrenia troch analytikov pre komerčnú televíziu ATV.

Šéf inštitútu Nézőpont Ágoston Sámuel Mráz vyjadril názor, že pre opozičné ľavicové zoskupenie šiestich strán V jednote za Maďarsko je ťažké zmobilizovať voličov, pretože aj mnohí z ich sympatizantov považujú víťazstvo Fideszu za pravdepodobnejšie.

"Iba necelá tretina z nich dúfa vo víťazstvo ľavice, ďalšia tretina sa domnieva, že opäť vyhrá Fidesz," dodal analytik s poznámkou, že v takejto letargii je ťažké sa mobilizovať.

Problémom opozície je podľa jeho slov aj osoba kandidáta zoskupenia na post premiéra Péter Márki-Zay, ktorý nielen že nedokázal osloviť nových voličov, ale svojím prekvapujúcim štýlom komunikácie skôr odradil menej presvedčených opozičných voličov.

Zakladateľ a výkonný riaditeľ inštitútu Závecz Research Tibor Závecz podotkol, že podľa opatrných odhadov zhruba 800.000 voličov ešte nie je rozhodnutých, či pôjde voliť, a ak aj pôjde, tak ešte nevie, komu dá svoj hlas.

Závecz okrem iného poukázal aj na skutočnosť, že väčšina tých, ktorí chcú zmenu vlády, nemajú stranícke preferencie. Vo všeobecnosti si analytik myslí, že výsledky parlamentných volieb, ktoré sa uskutočnia 3. apríla, budú veľmi tesné.

Podľa strategického riaditeľa institútu Publicus Intézet Andrása Pulaiho počet Maďarov, ktorí predpokladajú, že po voľbách dôjde k zmene vlády je nižší než počet tých, ktorí takúto výmenu chcú. "V uplynulých 12 rokoch v parlamentných voľbách nikdy nebol takýto tesný súboj," avizoval Pulai.

Tento analytik poukázal na viaceré detaily volebných pravidiel, ktoré vyhovujú Fideszu. Ako príklad uviedol možnosť hlasovania listom pre maďarských občanov žijúcich v zahraničí, ktorých väčšina je priaznivcom Fideszu, pričom Maďari pracujúci v zahraničí, ktorých dve tretiny by volilo opozíciu, musia ísť voliť na zastupiteľské úrady. Tie sú v mnohých prípadoch veľmi ďaleko od ich bydliska, preto zrejme voliť ani nepôjdu.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)