Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarskí poslanci Fideszu neprišli na mimoriadnu schôdzu parlamentu

Na archívnej snímke maďarský parlament. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Opozičné strany chceli na schôdzi prerokovať návrhy týkajúce sa okrem iného vládou avizovaných zmien v režijných nákladoch domácností, tepelnej izolácie obytných budov či zníženia daňového zaťaženia.

Budapešť 8. augusta (TASR) - Poslanci maďarskej vládnej strany Fidesz neprišli v pondelok popoludní na mimoriadnu schôdzu Národného zhromaždenia, ktorú zvolalo šesť opozičných strán. Podľa spravodajského servera index.hu tak schôdza nebola uznášaniaschopná, informuje spravodajca TASR.

Opozičné strany Demokratická koalícia (DK), MSZP, Jobbik, Politika môže byť iná (LMP), Dialóg a Momentum, ktoré sa v aprílových parlamentných voľbách uchádzali o hlasy voličov v rámci zoskupenia V jednote za Maďarsko, iniciovali zvolanie mimoriadnej schôdze minulý týždeň.

Poslanci opozície na úvod schôdze kritizovali vládu za dlhodobo chybné kroky, ktorých následky v súčasnom období vojny a energetickej krízy zasiahnu obyvateľstvo. Medzi takéto chyby patrí podľa nich závislosť na ruskom plyne a na ruskej rope, zrušenie štátnych potravinových rezerv, poskytnutie ornej pôdy podnikateľom blízkym Fideszu, ale aj popieranie klimatickej krízy.

Po vystúpeniach opozičných poslancov bola mimoriadna schôdza pre neúčasť poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP ukončená.

Opozičné strany chceli na tejto schôdzi prerokovať návrhy týkajúce sa okrem iného vládou avizovaných zmien v režijných nákladoch domácností, tepelnej izolácie obytných budov či zníženia daňového zaťaženia.