Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarskí poslanci mali rúška v parlamente, u prezidenta ale nie

Na archívnej snímke maďarský parlament. Foto: TASR/AP

Od pondelka platia v Maďarsku prísne pravidlá nosenia rúšok vo väčšine uzatvorených priestorov, za ich nedodržanie hrozí finančná pokuta.

Budapešť 22. septembra (TASR) - Poslanci maďarského parlamentu na úvod jesennej schôdze prišli do zákonodarného zboru s nasadenými rúškami. V Sándorovom paláci, v sídle hlavy štátu, kde prezident János Áder odovzdával dekréty ministerke, štátnym tajomníkom i generálom, však z platných epidemiologických opatrení odignorovali nosenie rúšok i dodržiavanie fyzického odstupu, všimol si v utorok spravodajský server Blikk.hu.

Rúško si nenasadil Áder, ale ani osoby, ktoré dekréty od neho prevzali. Podľa Blikku medzi nimi bol aj šéf pohotovostného centra operatívneho štábu zodpovedného za ochranu proti koronavírusu Tibor Lakatos, ktorý preberal generálsky menovací dekrét.

Server podotkol, že účastníci slávnostného aktu fyzický odstup nedodržiavali ani pri spoločnom fotografovaní sa.

Kancelária prezidenta zatiaľ nereagovala na otázku portálu Blikk, prečo od účastníkov aktu nepožadovali zakrytie tváre rúškom, a ani na to, prečo prezident nešiel v tejto záležitosti príkladom.

Od pondelka platia v Maďarsku prísne pravidlá nosenia rúšok vo väčšine uzatvorených priestorov. Za ich nedodržanie hrozí finančná pokuta.


Spravodajca TASR Ladislav Vallach