Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarskí socialisti: Vláda priznala, že plot proti migrantom nefunguje

Maďarskí vojaci počas výstavby dočasných zábran na maďarsko-srbských hraniciach pri obci Ásotthalom, 184 km juhovýchodne od Budapešti 10. augusta 2015. Plot dlhý 175 kilometrov má zabrániť masovému prílivu utečencov zo Srbska do Maďarska. Vlna migrantov, ktorí ilegálne vstupujú na územie Maďarska, však stále nepoľavuje. Počet migrantov, ktorí z Balkánu vstúpili na maďarské územie, v tomto roku stúpol už nad 100.000. Osemdesiat percent z nich pochádza zo Sýrie, Iraku a Afganistanu. Foto: TASR/AP

Podľa socialistov kabinet tak výstavbou zbytočnej železnej opony vyhodil 22 miliárd forintov (71 milióna eur).

Budapešť 18. augusta (TASR) - Vláda premiéra Viktora Orbána priznala, že zábrany na srbských hraniciach proti migrantom sú neúčinné, preto teraz nasadzuje na hranice jednotky policajtov. Týmito slovami reagovala dnes na kroky vlády opozičná Maďarská socialistická strana (MSZP).

Podľa socialistov kabinet tak výstavbou zbytočnej "železnej opony" vyhodil 22 miliárd forintov (71 milióna eur). Zástupca hovorcu parlamentnej frakcie MSZP Bertalan Tóth označil výstavbu zábran za veľmi drahý politický cirkus, ktorým chce vláda maskovať svoju bezmocnosť. Ako zdôraznil, účet zaplatia všetci občania.

Tóth upozornil, že MSZP už pred niekoľkými mesiacmi predložila návrh zákona na posilnenie ochrany hraníc a na prísnejšie trestanie prevádzačstva.

Minister riadiaci úrad vlády János Lázár dnes oznámil, že predseda vlády Viktor Orbán nariadil ministrovi vnútra Sándorovi Pintérovi, aby prevelil niekoľko tisíc príslušníkov polície k južným hraniciam.

Tieto jednotky budú chrániť maďarsko-srbské hranice pred migrantmi a ich úlohou bude zasahovať "proti čoraz agresívnejším cudzincom, ktorí prichádzajú s čoraz dôraznejšími požiadavkami".