Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Maďarskí vojaci zachránili v Kábule 540 osôb

Na snímke z 23. augusta 2021 vojačka drží na rukách afganské dieťa pri hľadaní jeho matky počas evakuácie na medzinárodnom letisku Hamída Karzaja v Kábule. Foto: TASR/AP

V priebehu siedmich dní leteli lietadlá maďarskej spoločnosti Wizz Air a uzbeckej leteckej spoločnosti medzi Uzbekistanom a Afganistanom 14-krát.

Budapešť 26. augusta (TASR) - Príslušníci maďarskej armády, ktorí sa po splnení evakuačných úloh v poriadku vrátili v noci zo stredy na štvrtok z Afganistanu do vlasti, zachránili 540 osôb, informoval vo štvrtok v Budapešti minister obrany Tibor Benkő.

Medzi zachránenými boli Američania, Maďari, Rakúšania i Afganci. Do Maďarska doviezli okrem 57 afganských rodín so 180 deťmi aj všetkých pracovníkov maďarskej ekumenickej charitatívnej organizácie.

Podľa slov šéfa rezortu obrany sú už z Afganistanu evakuovaní všetci Maďari, ktorí sa prihlásili maďarským úradom. V priebehu siedmich dní leteli lietadlá maďarskej spoločnosti Wizz Air a uzbeckej leteckej spoločnosti medzi Uzbekistanom a Afganistanom 14-krát.

Dve lietadlá Airbus A319 maďarských ozbrojených síl s vojakmi maďarskej evakuačnej misie pristáli v noci na 59. leteckej základni Dezsőa Szentgyörgyiho v Kecskeméte.

Afganské militantné hnutie Taliban obsadilo 15. augusta hlavné mesto Kábul a prevzalo moc v Afganistane. Desaťtisíce ľudí sa odvtedy snažia dostať z tejto stredoázijskej krajiny do zahraničia. Západné krajiny začali s evakuačnými letmi pre svojich diplomatov, občanov a afganských spolupracovníkov, pričom sa naliehavo snažia evakuovať ľudí z krajiny pred 31. augustom.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)