Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Maďarskí záchranári vyslobodili v Turecku 12 preživších a sedem tiel

Dodávka s rakvami obetí zemetrasenia parkuje pri zrútenej budove v meste Gaziantep na juhovýchode Turecka v stredu 8. februára 2023. Foto: TASR/AP

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 nastalo v oblasti okolo štátnych hraníc Turecka so Sýriou.

Budapešť 8. februára (TASR) - Tím maďarskej záchrannej organizácie Hunor vyslobodil spod trosiek v Turecku doposiaľ 12 preživších a vytiahol sedem tiel. Podľa spravodajského servera HVG.hu (Heti Világgazdaság) to oznámilo v stredu ráno Celoštátne riaditeľstvo civilnej ochrany (OKF), informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Maďarskí záchranári v meste Antakya na juhovýchode Turecka, v sídle provincie Hatay, prehľadávajú nepretržite v osemhodinových zmenách ruiny zrúteného dvadsaťposchodového železobetónového bytového domu, spresnil hovorca OKF Dániel Mukics.

"Tento tím pracuje v meste neďaleko turecko-sýrskych hraníc na troch rôznych miestach na ploche 16.000 metrov štvorcových. Po príchode začali v utorok okolo obeda s prácami a odvtedy sa im z ruín podarilo vyslobodiť 12 preživších a sedem tiel," dodal hovorca.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 nastalo v oblasti okolo štátnych hraníc Turecka so Sýriou v pondelok nadránom, keď ľudia ešte spali. Potom nasledovalo okolo poludnia ďalšie, o niečo slabšie, a aj desiatky dotrasov. Počet mŕtvych v stredu dopoludnia stúpol na vyše 9500.



(spravodajca TASR Ladislav Vallach)