Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

J. Mikas: Maďarsko a Rakúsko ostávajú medzi menej rizikovými krajinami

Na snímke hlavný hygienik SR Ján Mikas počas tlačovej konferencie po zasadnutí Ústredného krízového štábu na Úrade vlády SR v Bratislave v pondelok 28. septembra 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Je to aj z toho dôvodu, že na Slovensku sa výrazne zhoršila epidemiologická situácia, povedal Mikas. Poznamenal, že problémy máme porovnateľné ako susedné krajiny.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Maďarsko a Rakúsko ostávajú medzi menej rizikovými krajinami. Uviedol to počas rokovania ústredného krízového štábu hlavný hygienik SR Ján Mikas s tým, že majú porovnateľné problémy v súvislosti s novým koronavírusom ako Slovensko.

"Zatiaľ nedochádza k zmene rizikovosti týchto krajín pre SR, takže zostávajú v rámci zoznamu medzi menej rizikovými krajinami. Je to aj z toho dôvodu, že na Slovensku sa výrazne zhoršila epidemiologická situácia," povedal Mikas. Poznamenal, že problémy máme porovnateľné ako susedné krajiny.

Opatrenia v súvislosti s hranicami by preto podľa jeho slov neboli korektné ani veľmi efektívne. Vysvetlil, že nové prípady vznikajú na Slovensku hlavne na hromadných podujatiach či na rôznych firemných večierkoch alebo svadbách.

Pre Rakúsko aj Maďarsko bude platiť odporúčanie do nich necestovať, ozrejmil štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS). Na cestovateľskej mape budú žlté, rovnako ako Dánsko, Írsko, Island, Slovinsko, Spojené kráľovstvo a Švajčiarsko.

"Pri návrate z nich zatiaľ netreba ísť do domácej karantény ani ukazovať negatívny test na ochorenie COVID-19. Treba však mať na pamäti, že toto nariadenie sa môže v krátkom čase zmeniť, rovnako ako postoj ktorejkoľvek krajiny k nám," napísal Klus na sociálnej sieti.

Čo sa týka úpravy takzvaného bezpečného „zeleného“ zoznamu, pribudli naň Vatikán, San Maríno a Taiwan. Zmeny v cestovateľskom semafore majú platiť od októbra. Klus pripomenul, že hranice Maďarska zostávajú pre cudzincov naďalej zatvorené.