Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Maďarsko a Srbsko zintenzívnia spoluprácu v energetickej bezpečnosti

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí Maďarskej republiky Péter Szijjártó. Foto: TASR – Jakub Kotian

Maďarský minister vonkajších ekonomických vzťahov a zahraničných vecí Péter Szijjártó spresnil, že podpísali dve dohody.

Budapešť/Belehrad 10. júna (TASR) - Maďarsko a Srbsko si za každých okolností vzájomne zaistia bezpečné a vypočítateľné dodávky energií, dohodol sa v piatok v Belehrade maďarský minister vonkajších ekonomických vzťahov a zahraničných vecí Péter Szijjártó so srbským ministrom financií Sinišom Malim. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na správu agentúry MTI.

Szijjártó spresnil, že podpísali dve dohody. Podľa prvej Srbsko zabezpečí prostredníctvom Maďarska zemný plyn a 500 miliónov kubických metrov z neho pre nadchádzajúcu zimnú sezónu uskladní v maďarských zásobníkoch.

V zmysle druhej dohody prepoja maďarský a srbský trh s elektrickou energiou. "Tým sa Maďarsko pripojí k srbsko-slovinskej iniciatíve, ktorej cieľom je zriadiť spoločnú regionálnu energetickú burzu. Stúpne tak veľkosť trhu, čo vedie zvyčajne k znižovaniu cien. V tejto mimoriadne neistej dobe je to pre každého z nás veľmi dôležité," konštatoval Szijjártó.

Šéfa maďarskej diplomacie prijal v Belehrade aj srbský prezident Aleksandar Vučič, s ktorým hovorili v prvom rade o energetickej bezpečnosti a o strategickom partnerstve Maďarska a Srbska. Na schôdzke zaznelo, že zabezpečenie nerušeného toku energií medzi Maďarskom a Srbskom je ďalším dôkazom mimoriadne dobrých a priateľských vzťahov medzi oboma krajinami, píše MTI.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)