Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku hospitalizovali päť ľudí infikovaných antraxom

Zamestnanec spoločnosti ATEV Protein Processing Corp. oblečený v ochrannom odeve stojí vedľa zberného nákladného auta na farme s dobytkom pri meste Tiszafüred, ktoré sa nachádza 147 km východne od maďarskej metropoly Budapešť, 4. júla 2014. Foto: TASR/MTI

Nákaza sa údajne mohla do potravinového reťazca dostať z ilegálnej porážky zvierat rumunského pôvodu.

Budapešť 4. júla (TASR) - Päť ľudí nakazených slezinovou sneťou - chorobou známou aj pod označením antrax - hospitalizovali v maďarskom Tiszafürede, 148 kilometrov východne od Budapešti. Informovala o tom dnes komerčná televízia ATV.

Primátorka mesta Erika Pintérová uviedla, že zdrojom nákazy mohlo byť mäso vo verejných stravovacích zariadeniach. Infikovanie potvrdili aj príslušné orgány.

Centrom nákazy je mestská časť Kócsújfalu v okrajovej časti Tiszafüredu. Tam vo štvrtok zorganizovali aj mimoriadne fórum pre obyvateľov, na ktorom informovali o situácii.

Bývalý ľavicový štátny tajomník ministerstva poľnohospodárstva a rozvoja vidieka Zoltán Gögös pre televíziu ATV pripustil, že nákaza sa mohla do potravinového reťazca dostať z ilegálnej porážky zvierat rumunského pôvodu. Samospráva maďarského mesta Tiszafüred dnes v súvislosti s prípadmi infikovania slezinovou sneťou rozhodla o okamžitom vypovedaní zmluvy s dodávateľom stravy pre žiakov, informovala agentúra MTI. Spoločnosť Füredi Hableány Bt zabezpečovala stravovanie žiakov aj v uplynulom školskom roku a mala platnú zmluvu aj na letné prázdniny, počas ktorých mala pripravovať jedlá pre 88 žiakov.
Zamestnanec spoločnosti ATEV Protein Processing Corp. oblečený v ochrannom odeve pracuje na farme s dobytkom pri meste Tiszafüred, ktoré sa nachádza 147 km východne od maďarskej metropoly Budapešť
Foto: TASR/MTI

Na mieste chovu hovädzieho dobytka v súčasnosti vykonávajú kontroly viaceré štátne orgány, z ktorých jeden podal na uvedenú spoločnosť žalobu. V mrazenom mäse dvoch zvierat uskladnenom u spoločnosti našli hygienici baktérie slezinovej sneti.

Slezinová sneť, alebo aj antrax, je infekcia, ktorá môže postihnúť zvieratá i ľudí. Baktéria Bacillus anthracis, ktorá toto ochorenie spôsobuje, môže byť použitá aj ako biologická zbraň. V prípade zanedbania liečby dôjde k otrave krvi a v 20 percentách končí ochorenie smrťou. Liečba antibiotikami je účinná a nákaza sa nešíri medzi ľuďmi, konštatovala ATV.

Nákladné vozidlá sú zaparkované pred farmou s dobytkom pri meste Tiszafüred, ktoré sa nachádza 147 km východne od maďarskej metropoly Budapešť, 4. júla 2014.
Foto: TASR/MTI


Zamestnanec spoločnosti ATEV Protein Processing Corp. oblečený v ochrannom odeve prináša kontajner k zbernému nákladnému autu na farme s dobytkom pri meste Tiszafüred, ktoré sa nachádza 147 km východne od maďarskej metropoly Budapešť
Foto: TASR/MTI