Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Maďarská armáda je pripravená na hraniciach pomáhať polícii

Na snímke vozidlá maďarskej armády privážajú vojakov, ktorí majú urýchliť výstavbu štyri metre vysokého pohraničného plota pri obci Röszke, 11. septembra 2015. Foto: TASR/AP

Podľa agentúry MTI to dnes vyhlásil nový maďarský minister obrany István Simicskó.

Budapešť 13. septembra (TASR) - Príslušníci maďarských ozbrojených síl sa v týchto dňoch pripravili na to, aby boli schopní na vysokej odbornej úrovni pomáhať polícii, keď nadobudnú platnosť príslušné legislatívne zmeny. Podľa agentúry MTI to dnes vyhlásil nový maďarský minister obrany István Simicskó.

Šéf rezortu spolu s náčelníkom generálneho štábu Tiborom Benköm dnes navštívili veliteľské stanovište pripravovaného vojenského cvičenia Brave Warrior (Odvážny bojovník) v Hódmezövásárhelyi, ktoré sa začne v pondelok 14. septembra. Potom si prezreli priebeh výstavby dočasných zábran pri obci Bácsborsód na maďarsko-srbských hraniciach.

Simicskó oznámil, že v uplynulých dňoch výrazne posilnili prítomnosť vojakov pri srbských hraniciach, a to na približne 4300. Minister zdôraznil, že pred nasadením vojakov na ochranu poriadku budú osobitne dbať na ich psychickú prípravu.

Maďarská armáda začala v stredu 9. septembra vojenské cvičenie s cieľom pripraviť vojakov na stráženie južnej hranice. Podľa náčelníka generálneho štábu armáda posilní policajné hliadky na južných hraniciach Maďarska, cez ktoré každodenne prichádzajú tisícky utečencov cez územie susedného Srbska.

Maďarský premiér Viktor Orbán vyhlásil, že legislatívu, ktorá umožní nasadenie armády, bude možné schváliť najskôr 20. septembra.