Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Maďarský parlament rozhodol: Armáda sa proti migrantom nasadiť môže

Utečenec leží na zemi pred skupinou utečencov, ktorí zablokovali cestu medzi Chorvátskom a Slovinskom v slovinskom Obrežje 20. septembra 2015. Slovinsko vpustilo v noci nadnes na svoje územie väčšinu migrantov čakajúcich na slovinsko-chorvátskych hraničných priechodoch Bregana a Harmica a následne ich autobusmi prepravilo do prijímacích centier. Foto: TASR/AP

Podľa schválených noviel majú vojaci v čase krízovej situácie vyvolanej masovou migráciou podobné právomoci ako policajti.

Budapešť 21. septembra (TASR) - Poslanci maďarského parlamentu schválili dnes novely zákonov o obrane a polícii, v zmysle ktorých bude v terajšej situácii migračnej krízy možné nasadiť na hraniciach aj armádu. Za návrh vyžadujúci dvojtretinovú väčšinu hlasovalo 151 poslancov strán vládneho bloku Fidesz a KDNP, ale aj poslanci opozičného ultrapravicového Jobbiku, informovala agentúra MTI.

Proti návrhu hlasovalo 12 poslancov, 27 sa zdržalo. Podľa schválených noviel majú vojaci v čase krízovej situácie vyvolanej masovou migráciou podobné právomoci ako policajti. Môžu napríklad legitimovať, zadržať a predviesť osoby, kontrolovať vozidlá a šatstvo, môžu sa zúčastňovať na opatreniach týkajúcich sa cudzineckej agendy alebo kontrolovať cezhraničnú premávku.

Vojaci budú môcť pri plnení uvedených úloh používať aj donucovacie prostriedky, ktoré spôsobia poranenia. Tieto však nesmú smerovať k vyhaseniu života, s výnimkou prípadov útokov, kde takáto možnosť nie je.

V prípade vojakov - rovnako ako u policajtov - nebude použitie gumených projektilov, pyrotechnických prostriedkov, slzotvorného plynu a siete na zadržanie osôb kvalifikované ako použitie strelnej zbrane.

Ďalšie možnosti príslušníkov armády v súvislosti s ochranou hraníc a odhaľovaním teroristických činov sa podľa schválených noriem týkajú zahraničnej výzvednej činnosti v spolupráci s tajnými službami, vrátane vyhľadávania a odhaľovania prevádzačov.

Vojaci budú ďalej môcť v krízovej situácii uzatvárať územia, nevpúšťať do nich ľudí a nariaďovať opustenie týchto území. Podobne ako polícia budú aj príslušníci ozbrojených síl môcť v súlade s normami platnými pre políciu robiť obrazové a zvukové záznamy.

Predkladatelia návrhu noviel zmeny zdôvodnili tým, že migračná kríza si vyžaduje užšiu spoluprácu orgánov na ochranu štátnych hraníc a v čase krízy aj nasadenie armády do niektorých ochranných úloh.

Expremiér Gyurcsány: Nasadiť armádu proti migrantom je zločin proti ľudskosti


Budapešť 21. septembra (TASR) - Nasadiť vojakov proti prisťahovalcom nie je iba nečestné, ale je to aj zločin proti ľudskosti, reagoval dnes v Budapešti na schválenie príslušných noviel zákona o polícii a armáde maďarský expremiér a predseda opozičnej Demokratickej koalície Ferenc Gyurcsány. Podľa agentúry MTI aktivisti a sympatizanti DK vytvorili na protest okolo parlamentu živú reťaz.

Pri reťazi, ktorú nazvali organizátori kordónom čestnosti, humanizmu a európanstva, Gyurcsány povedal, že protestnou akciou chcú deklarovať, že existuje aj iné Maďarsko, ktoré chápe, že "sme najprv ľudia, až potom Maďari, kresťania a čokoľvek iné".

"Táto vláda nie je našou vládou, pretože naša vláda nestavia na strach v ľuďoch," dodal predseda DK. Vláda premiéra Viktora Orbána sa podľa jeho slov odvoláva na európske normy, pričom jeden deň zbije migrantov, na druhý deň ich zasa odvezie od chorvátskych hraníc k rakúskym.

Gyurcsány vytýkal, že armádu v zásade cvičili na to, aby použila zbrane.

Na zhromaždení sa objavila trojica, ktorá vykrikovala, že DK je vlastizradcom, došlo aj k slovnej potýčke medzi trojicou a priaznivcami DK. Potom sa objavila aj zhruba desiatka protidemonštrantov, ktorá kričala "Gyurcsány zmizni!", na čo reagovali protestujúci z DK: "Náckovia choďte domov!". Demonštrácia sa napokon skončila bez incidentov.

V Ríme protestovali proti prisťahovaleckej politike maďarskej vlády


Rím/Miláno 21. septembra (TASR) - Približne sto aktivistov protestovalo dnes pred maďarským veľvyslanectvom v talianskom hlavnom meste Ríme proti prisťahovaleckej politike vlády premiéra Viktora Orbána.

Na demonštrácii nechýbali transparenty so sloganmi ako "Maďari, v minulosti ste aj Vy boli utečencami", "Zostaňme ľudskí!", "Nikto si sám nevybral, aby bol utečencom", "Najskôr ľudia, potom hranice!", ale ani skandovanie slova "Hanba".

Informácie priniesla tlačová agentúra MTI.

Akciu zorganizovala ľavicová talianska opozičná strana SEL a pripojili sa k nej okrem iných aj tamojšie pobočky Amnesty International, Emergency či Lekárov bez hraníc.

Paralelne sa pred generálnym konzulátom Maďarska v Miláne konala demonštrácia rovnakého charakteru za účasti rádovo desiatok osôb.

"Východoeurópske krajiny si osvojili egoizmus od Západniarov. Európska únia sa bude donekonečna sporiť o riešení prisťahovalectva, členské krajiny sa ani na stredajšom summite nedohodnú. V Európe treba otvoriť zákonné a bezpečné humanitárne koridory," vyhlásil hovorca talianskej pobočky Amnesty International Riccardo Noury.

Medzi utečencami v Európe je aj štena huskyho zo Sýrie


Záhreb 21. septembra (TASR) - V dave utečencov na železničnej stanici v chorvátskom meste Tovarnik bolo dnes aj jedno malé chlpaté pripomenutie, akým životom žili uchádzači o azyl vo svojej krajine.

Modrooké šteňa huskyho menom Rose jemne kňučalo v červeno-čiernej prenosnej klietke, pričom davy ľudí prechádzali okolo nej a postupne ubúdali.

Saffá Husajn a jeho priatelia jednoducho nedokázali nechať Rose tak, keď opúšťali sýrsku metropolu Damask a odchádzali do Európy. Hoci si mohli mladíci vziať so sebou každý iba jeden malý batoh, rozhodli sa radšej pre klietku s Rose. Preniesli ju cez Sýriu, Turecko a Stredozemné more až na grécky ostrov Lesbos, odkiaľ smerovali cez Balkán na sever.

"Je to pes môjho priateľa," povedal podľa tlačovej agentúry AP Husajn a dodal, že malá Rose "je ich spoločníčkou na ceste do Európy".

Rose zatiaľ precestovala 2900 kilometrov. Jej spoločníci chcú prejsť ešte ďalších 800 kilometrov do Nemecka a tam začať nový život.

Prílev utečencov do Slovinska sa oproti víkendu upokojil, výrazne ich ubudlo


Ľubľana/Viedeň 21. septembra (TASR) - Prílev utečencov do Slovinska sa dnes v porovnaní s uplynulým víkendom upokojil. Podľa informácií predstaviteľov rezortu vnútra v Ľubľane je situácia na území Slovinska pokojná, na jeho území neregistrujú žiadne väčšie skupiny migrantov.

Kým počas víkendu zaregistrovali v Slovinsku okolo 1000 migrantov denne, dnes sa tento údaj pohyboval medzi 300-400 osobami.

Slovinskí činitelia však varovali, že prílev utečencov ešte nie je minulosťou. Je ťažké odhadnúť, koľkí ľudia dorazia ešte na slovinské štátne hranice, formuloval štátny tajomník rezortu vnútra Boštjan Šefič. Prognózy pre nasledujúce dni hovoria od menej ako tisícky ľudí až do 2000-3000 utečencov, a tak sa zainteresovaní pripravujú na príchod nových migrantov, píše tlačová agentúra APA.

Väčšina z tých, ktorí sa registrovali v krajine a ktorí sa po tomto akte môžu po Slovinsku pohybovať bez obmedzení, nechce zostať v bývalej juhoslovanskej republike, ale mieri predovšetkým do Rakúska s tým, že ich cieľovou destináciou je Nemecko.

Iba 23 utečencov požiadalo doteraz o azyl v Slovinsku.

Tridsať až štyridsať percent registrovaných pochádza zo Sýrie, zvyšok z Iraku, Iránu a Afganistanu. Mnohí sa navyše vydávajú za utečencov zo Sýrie, čo sa však napokon ukáže ako klamlivý údaj.

Minister vnútra: Fínsko obnoví kontroly hraníc kvôli utečencom


Helsinki 21. septembra (TASR) - Fínsko je pripravené obnoviť kontroly národných hraníc vzhľadom na stúpajúci prílev uchádzačov o azyl zo susedného Švédska, povedal dnes fínsky minister vnútra Petteri Orpo.

Polícia už v sobotu začala náhodne kontrolovať hranice v meste Tornio na severe Fínska a od utorka spustí "posilnený dohľad nad cudzincami", napríklad ich náhodné kontroly, v celej krajine, informoval minister.

"Sme pripravení kedykoľvek (obnoviť kontroly hraníc) a už sme dosť výrazne sprísnili našu politiku," povedal telefonicky agentúre Reuters.

Do Fínska prišlo od začiatku roka asi 12.000 uchádzačov o azyl, prevažne z Iraku, zatiaľ čo vlani ich za celý rok bolo iba 3600. V uplynulých dňoch vstúpilo do Fínska cez pozemný hraničný priechod Tornio neďaleko severného polárneho kruhu asi 500 utečencov, ktorí predtým absolvovali dlhú cestu cez Švédsko.

Fínsko súhlasilo, že prijme svoj dvojpercentný podiel zo 120.000 utečencov, ktoré chce Európska únia prerozdeliť do jednotlivých členských krajín a už sa nachádzajú na území únie. Je však proti povinným kvótam.

Slovinsko vpustilo stovky migrantov čakajúcich na hraniciach


Budapešť/Ľubľana 21. septembra (TASR) - Slovinsko vpustilo v noci nadnes na svoje územie väčšinu migrantov čakajúcich na slovinsko-chorvátskych hraničných priechodoch Bregana a Harmica a následne ich autobusmi prepravilo do prijímacích centier. Informovala o tom slovinská polícia, ktorú citovala chorvátska agentúra HINA.

Alenka Dreniková z polície v slovinskom Novom Meste, nachádzajúcom sa neďaleko chorvátskych hraníc, uviedla, že Slovinsko počas noci vpustilo na svoje územie približne 500 migrantov.

Dreniková vyhlásila, že utečenci boli dnes o 6.00 h ráno premiestnení z hraničného priechodu Harmica dvoma autobusmi do prijímacích centier vo viacerých slovinských mestách. Ďalších asi 150 migrantov stále čaká v Harmici na to, aby ich príslušné úrady previezli do Rakúska.

V priebehu dnešnej noci bola premiestnená do prijímacích centier aj väčšina utečencov, ktorí v uplynulých dňoch dorazili k hraničnému priechodu Bregana.

Slovinsko má podľa tamojších úradov len obmedzené možnosti umiestňovania migrantov do centier, kde ich musí registrovať predtým, než budú môcť pokračovať vo svojej ceste ďalej do Rakúska. Záhreb tým zdôvodňuje pomalé tempo vpúšťania migrantov na svoje územie.

Rakúsko z noci nadnes prijalo 250 migrantov, ktorí boli doposiaľ ubytovaní v meste Gornja Radgona neďaleko rakúskych hraníc a v meste Lendava ležiacom pri maďarských hraniciach, informoval slovinský rozhlas.

Do Slovinska doposiaľ prišlo asi 3000 utečencov, o azyl sa tam však uchádzali len siedmi z nich. Zvyšní tvrdili, že chcú vo svojej ceste pokračovať ďalej do západnej Európy, väčšina preferovala Nemecko.

Chorvátsko otvorilo prijímacie stredisko pre migrantov


Chorvátske úrady otvorili centrum pre prijímanie migrantov v blízkosti obce Opatovac na východe krajiny. Oznámila to dnes agentúra AP.

Otvorenie prijímacieho strediska má pomôcť zvládnuť chaotickú situáciu vyvolanú prílevom tisícov utečencov smerujúcich do západnej Európy.



Od 15. septembra, keď Maďarsko uzatvorilo hranice so Srbskom, prišlo do Chorvátska približne 27.000 migrantov z krajín Blízkeho východu, Afriky a Ázie, informovali dnes úrady v Záhrebe.

Nové prijímacie centrum pri východochorvátskom Opatovci má registrovať príchodzích a organizovať ich ďalšiu prepravu. Azylanti údajne dostali prísľub, že napokon budú môcť pokračovať v ceste cez územie Maďarska alebo Slovinska.

Utečenci stanujú na hranici medzi Chorvátskom a Slovinskom v slovinskom Obrežje 20. septembra 2015. Slovinsko vpustilo v noci nadnes na svoje územie väčšinu migrantov čakajúcich na slovinsko-chorvátskych hraničných priechodoch Bregana a Harmica a následne ich autobusmi prepravilo do prijímacích centier.
Foto: TASR/AP

Po sprísnení ochrany hraníc obvinila maďarská prokuratúra 116 migrantov


Po sprísnení podmienok prisťahovalectva a ochrany štátnych hraníc, ktoré v Maďarsku platia od 15. septembra, obvinila hlavná prokuratúra Čongrádskej župy už 116 migrantov z trestného činu ilegálneho prekročenia hraničných zábran.

V prípade 11 osôb iniciovala prokuratúra vzatie do vyšetrovacej väzby za účasť na nepokojoch z minulej stredy na maďarsko-srbskom hraničnom priechode Röszke, informoval dnes spravodajský server Vs.hu.

Skupina migrantov kráča po poli na hranici medzi Srbskom a Chorvátskom neďaleko Tovarnika, na východe Chorvátska.
Foto: TASR/AP

Počas uplynulého víkendu iniciovala prokuratúra zrýchlený súdny proces so 45 migrantmi - 24 Afgancami, štyrmi Konžanmi, jedným Iráncom, ôsmimi Pakistancami, štyrmi Sýrčanmi, jedným Bangladéšanom, dvoma Albáncami a jedným Alžírčanom.

Všetci uvedení čelia obvineniu z nepovoleného prekročenia hraničných zábran, pričom 15 migrantov podliezlo, prípadne preliezlo plot a 30 migrantov preliezlo na maďarské územie narušenými časťami zábran.

Chorvátsko uzavrelo pre kamióny jediný fungujúci priechod so Srbskom


Chorvátsko v noci nadnes uzavrelo pre kamiónovú dopravu jediný fungujúci hraničný priechod so Srbskom. Belehrad tento krok okamžite odsúdil ako kontraproduktívny a neférový, uviedla chorvátska agentúra HINA.

Chorvátske ministerstvo vnútra vo štvrtok (17.9.) neskoro večer zatvorilo takmer všetky priechody na hraniciach so Srbskom v snahe obmedziť bezprecedentný nápor migrantov smerujúcich do západnej Európy.

Otvorený zostal len hlavný priechod Bajakovo-Batrovci na diaľnici medzi Záhrebom a Belehradom. V noci nadnes bola však aj táto cestná tepna dočasne uzatvorená pre kamiónovú dopravu, v dôsledku čoho vznikla na srbskej strane hraníc až desaťkilometrová kolóna vozidiel.

Srbský minister vnútra Nebojša Stefanovič tento krok odsúdil a zdôraznil, že Chorvátsko by namiesto uzatvárania hraníc malo začať okamžite riešiť utečeneckú krízu v koordinácii so svojimi susedmi.



"Ak by Chorvátsko odmietlo dohodu, môžeme len dúfať, že Európa bude na to reagovať, pretože dochádza k porušovaniu medzinárodných dohovorov," vyhlásil šéf srbského rezortu vnútra.

Od 15. septembra, keď Maďarsko uzatvorilo hranice so Srbskom, prišlo do Chorvátska z krajín Blízkeho východu, Afriky a Ázie už približne 27.000 migrantov, informovali dnes úrady v Záhrebe.

Maďarsko riešilo cez víkend prípady takmer 19.000 ilegálnych migrantov


Dovedna 18.757 prípadov ilegálneho prekročenia maďarských hraníc riešila maďarská polícia od piatka do nedele. Smerom od Srbska prišlo 950 migrantov a zvyšní prekročili chorvátsko-maďarské hranice, informovalo dnes Celoštátne veliteľstvo polície (ORFK).

Podľa agentúry MTI začala polícia v uplynulých 72 hodinách stíhať 11 ľudí za falšovanie úradných dokladov a troch za prevádzačstvo.

V noci nadnes na maďarské hranice z Chorvátska prichádzali autobusy s migrantmi každé štyri hodiny a celkove priviezli 800-1000 ľudí. Polícia ich odprevadila na železničnú stanicu v Barcsi.

Vlaková súprava s 15 vagónmi by podľa maďarskej verejnoprávnej televízie mala migrantov zobrať do Hegyeshalomu, ktorý leží na hraniciach s Rakúskom.

Počet migrantov, ktorých Chorvátsko vlakmi a autobusmi doviezlo v uplynulých dňoch k maďarským hraniciam, už dosiahol 30.000.