Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Biszku, obžalovaný z vojnových zločinov, nerozumie obvineniu z vrážd

Na archívnej snímke z 2. marca 2006 bývalý maďarský minister vnútra Béla Biszku v Budapešti. Foto: TASR/AP/MTI

Obvinený sa domnieva, že cieľom procesu je odviesť pozornosť ľudí od neriešených problémov v spoločnosti.

Budapešť 18. marca (TASR) - Niekdajší maďarský komunistický minister vnútra a predstaviteľ štátostrany Béla Biszku, ktorý sa dnes postaví v Budapešti pred súd pre obvinenie z vojnových zločinov, nerozumie, prečo ho obviňujú z vrážd. Uviedol to v rozhovore pre dnešné vydanie maďarského denníka Blikk.

"Nerozumiem, prečo ma obviňujú z vrážd. Tvrdili, že som dal rozkaz na streľbu do davu v roku 1956. V tom čase som nebol ministrom vnútra, pracoval som práve na reorganizácii straníckych štruktúr budapeštianskych obvodov, nebol som v mocenskej štruktúre," reagoval 93-ročný muž na obvinenie zo zodpovednosti zo smrti takmer 50 ľudí.

Biszku vyhlásil, že nerozumie ani tomu, prečo sa nehovorí o tom, čo robili v tom čase povstalci, ktorí vedľa neho zastrelili vysokého funkcionára štátostrany Imre Mezöa s bielou vlajkou v ruke a vešali obyčajných vojakov.

"Dúfam, že nebudem musieť ísť do väzenia, ale ak áno, urobím to so vztýčenou hlavou," konštatoval pre denník obvinený, ktorý sa domnieva, že cieľom tohto procesu je odviesť pozornosť ľudí od neriešených problémov v spoločnosti.

Biszku žije sám v byte s rozlohou 66 štvorcových metrov, starajú sa o neho mníšky, píše Blikk.

Budapeštianska prokuratúra vzniesla voči nemu obžalobu vlani 16. októbra a 10. januára oddelila jednotlivé kauzy, ktoré vyšetruje samostatne ďalej. Vyšetrovacie procesy, ktoré vznikli na základe žalôb, oddelila prokuratúra od dávnejších prípadov, v ktorých už bolo vznesené obvinenie.

Vyšetrovanie pokračuje ďalej v prípadoch trestných činov nezákonného a násilného vypočúvania, nezákonného zadržiavania osôb, ale aj trestného činu narušenia suverenity alebo teritoriálnej integrity štátu.

Biszku ako šéf rezortu vnútra riadil v roku 1956 čistky po krvavom potlačení maďarskej revolúcie. Budapeštiansky hlavný prokurátor Tibor Ibolya uviedol, že úloha, ktorú Biszku zohral pri potlačení revolúcie, bola na základe Ženevských konvencií vojnovým zločinom. Obžaloba sa vzťahuje okrem iného na streľby do davu v roku 1956 v Budapešti a Salgótarjáne.

Podľa prokuratúry mal Biszku ako člen Dočasného výkonného výboru Maďarskej socialistickej robotníckej strany (MSZMP) priamy dosah na operatívne vedenie vojenskej rady robotníckych milícií, určoval ciele a vydával úlohy, ktoré rada plnila.

Biszka zadržali v septembri 2012, pričom počas domovej prehliadky u neho našli aj nelegálne držanú muníciu. Za tento čin ho taktiež obžalovali.

Obžalovaný, ktorý sa nachádza v domácom väzení, počas doterajšieho procesu vyšetrovania odmietol vypovedať a popieral vinu. Prokuratúra požaduje doživotný trest odňatia slobody.