Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Maďarsko: Brokerské kauzy ovplyvnili aj tender na nákup vrtuľníkov

Maďarský premiér a predseda Fideszu Viktor Orbán, archívne foto Foto: TASR/AP

Vypísanie medzinárodnej verejnej súťaže na nákup vrtuľníkov v Maďarsku mešká, napísal dnes denník Magyar Nemzet, podľa ktorého za to môže rozpočtová neistota spôsobená brokerskými kauzami.

Budapešť 22. apríla (TASR) - Vypísanie medzinárodnej verejnej súťaže na nákup vrtuľníkov v Maďarsku mešká, napísal dnes denník Magyar Nemzet, podľa ktorého za to môže rozpočtová neistota spôsobená brokerskými kauzami.

Predseda vlády Viktor Orbán ešte 4. februára oznámil, že bude vypísaný tender na nákup vrtuľníkov, pričom príprava naň si podľa jeho vtedajšieho vyjadrenia mala vyžiadať len niekoľko týždňov. Odvtedy však uplynuli už vyše dva mesiace a rozhodnutie stále nepadlo.

Dôvodom meškania vypísania verejnej súťaže, ktorej hodnota podľa odhadov dosahuje 172 miliárd forintov (578 miliónov eur), je podľa denníka aj skutočnosť, že krach brokerských domov vyvolal neistotu okolo štátneho rozpočtu.

Neisté zatiaľ totiž je, aké následky na rozpočet bude mať avizovaná kompenzácia poškodených klientov nebankových subjektov. V súčasnej citlivej vnútropolitickej situácii, keď vládnuca strana Fidesz prehrala doplňujúce voľby, by podľa analytikov zahlásenie tendra na nákup vrtuľníkov situáciu vlády len ďalej zhoršilo, píše Magyar Nemzet.

V uplynulých mesiacoch vypukli v Maďarsku veľké kauzy nebankových subjektov Buda-Cash a Quaestor, v ktorých výška škôd dosahuje stovky miliárd forintov. Poškodení sú nielen drobní investori, ale aj samosprávy a štátne orgány.