Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Maďarsko by 80 percent migrantov poslalo naspäť domov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Premiér Orbán v utorok v Štrasburgu vyhlásil, že by bolo potrebné prehodnotiť súčasné dohody a vrátiť členským krajinám únie právo rozhodovania o tom, či chcú migrantov.


Budapešť 21. mája (TASR) - Ak by riešenie migrácie bolo v rámci Európskej únie v rukách členských krajín, Maďarsko by 80 percent narušiteľov hraníc mohlo vrátiť do krajiny ich pôvodu, vyhlásil dnes v Budapešti minister zodpovedný za riadenie úradu vlády János Lázár.

Podľa agentúry MTI Lázár zdôraznil, že ide o migrantov, ktorí prichádzajú z krajín, kde nie sú vojenské konflikty, preto nemajú nárok na štatút politického utečenca.

Najväčším problémom EÚ je podľa slov ministra to, že v zmysle noriem únie nie je možné robiť rozdiel medzi prenasledovanými utečencami a migrantmi, ktorí hľadajú ľahšiu obživu. Ako zdôraznil, Maďarsko prijíma žiadateľov o politický azyl.

Orbán v utorok na plenárnom rokovaní Európskeho parlamentu v Štrasburgu vyhlásil, že by bolo potrebné prehodnotiť súčasné dohody a vrátiť členským krajinám únie právo rozhodovania o tom, či chcú migrantov.

"Prisťahovalcom nedokážeme poskytnúť pracovné miesta," prezentoval Orbán maďarský postoj. Navrhol, aby európski politici rozdelili migrantov na kategóriu prenasledovaných utečencov a na migrantov, ktorí prichádzajú kvôli vidine lepšej životnej úrovne. "Európania posudzujú rozdielne voľný pohyb pracovnej sily v rámci únie a jav prisťahovalectva zvonka," dodal Orbán.