Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Maďarsko by malo zlepšiť podmienky pre prichádzajúcich migrantov

Migranti idú cez kukuričné pole po prekročení maďarsko-srbských hraníc pri obci Röszke, za ostatné dni asi 10.000 utečencov, medzi nimi mnoho žien, kojencov a malých detí. Foto: TASR/AP

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov informoval, že od januára prišlo do Maďarska cez hranicu so Srbskom už vyše 150.000 utečencov a migrantov, a to väčšinou zo Sýrie, Afganistanu a Iraku.

Budapešť 9. septembra (TASR) - Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) vyzval v utorok na zlepšenie podmienok pre tisíce utečencov a migrantov prichádzajúcich každý deň do Maďarska a ponúkol pomoc pri zvládaní tohto náporu.

Podľa vyjadrenia koordinátora UNHCR pre utečeneckú krízu v Európe Vincenta Cochetela, ktoré cituje agentúra Reuters, sa očakáva pokračovanie migračnej vlny aj v najbližších mesiacoch, pričom utečenci tvoria z celkového počtu 85 percent.

"Sme dosť znepokojení skutočnosťou, že mnoho ľudí prespáva vo veľmi zúfalej situácii na zhromažďovacích bodoch," povedal Cochetel na tlačovej konferencii. "Nie sú to zariadenia určené na to, aby v nich ľudia nocovali alebo v nich zostávali dlhé hodiny," dodal.

UNHCR informoval, že od januára prišlo do Maďarska cez hranicu so Srbskom už vyše 150.000 utečencov a migrantov, a to väčšinou zo Sýrie, Afganistanu a Iraku, ktorí pokračujú do západnej a severnej Európy. Maďarsko tomuto náporu čelí vybudovaním zábran pozdĺž južných hraníc a navrhuje vytvorenie tranzitných zón, kde by mali azylanti čakať na spracovanie žiadostí.

Cochetel označil za dôležité, aby bolo zavádzanie takýchto opatrení "dobre premyslené a pripravené, pretože inak môže viesť k chaosu". Ocenil tiež postup maďarskej polície, ktorá podľa neho "pri zvládaní situácie odvádza dobrú prácu".

Cochetel vyhlásil, že UNHCR nemá námietky voči zamýšľanému nasadeniu maďarskej armády na štátnych hraniciach, kde má pomáhať polícii. Svojich vojakov podobným spôsobom využívajú aj Nemecko, Belgicko a Grécko. Terajšiu krízovú situáciu však podľa Cochetela nemôže riešiť žiadna krajina EÚ samostatne.

UNHCR ponúkol pre ľudí migrujúcich do Maďarska pomoc v podobe stanov, plastových fólií a termoprikrývok.