Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarsko čoskoro rozhodne o vianočných epidemiologických opatreniach

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Za posledných 24 hodín pribudlo v Maďarsku 3951 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu.

Budapešť 1. decembra (TASR) - O epidemiologických opatreniach týkajúcich sa nadchádzajúceho vianočného obdobia rozhodne maďarská vláda buď na svojom rokovaní v stredu, alebo najneskôr 9. decembra, vyhlásil v utorok šéf úradu vlády Gergely Gulyás v parlamente.

"Osobne sa domnievam, že existujú vážne argumenty v prospech toho, aby v čase vyše týždňového obdobia okolo Vianoc boli zavedené špeciálne epidemiologické pravidlá. Bolo by dobré umožniť rodinám stretnutia v čo najširšom kruhu," citovala agentúra MTI slová šéfa úradu vlády.

V reakcii na otázku vrcholenia druhej vlny pandémie nového druhu koronavírusu Gulyás povedal, že experti odhadujú kulmináciu v rámci obdobia medzi začiatkom decembra a koncom januára. Zároveň prepodkladajú, že tretia vlna vďaka vakcínam, ktoré by po druhej vlne mali byť dostupné, už nebude.

Za posledných 24 hodín pribudlo v Maďarsku 3951 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, pričom v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo v tomto čase 154 zväčša starších chronicky chorých pacientov. Od vypuknutia pandémie koronavírusu sa infikovalo už 221.073 osôb a počet obetí dosiahol 4977. Priebežne stúpa aj počet zotavených z ochorenia, ktorých je v súčasnosti 64.802.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach