Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ďalší domov dôchodcov v Budapešti sa stal ohniskom nákazy koronavírusu

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Štyroch dôchodcov s príznakmi ochorenia COVID-19 hospitalizovali, zvyšní sa cítia dobre.

Budapešť 11. apríla (TASR) - V maďarskom domove dôchodcov s 94 obyvateľmi v VI. budapeštianskom obvode potvrdili testy nákazu novým druhom koronavírusu v 60 prípadoch. Informoval o tom v sobotu spravodajský server Infostart.hu, ktorý pripomenul, že ide o druhé sociálne zariadenie pre seniorov v hlavnom meste, ktoré sa stalo ohniskom nákazy.

Štyroch dôchodcov s príznakmi ochorenia COVID-19 hospitalizovali, zvyšní sa cítia dobre. V domove sprísnili epidemiologické opatrenia.

Počet nakazených novým druhom koronavírusu v Maďarsku stúpol v sobotu o 120 na 1310. Na ochorenie COVID-19 zomrelo ďalších osem starších ľudí, obetí v krajine je už 85.

V budapeštianskom domove dôchodcov na Peštianskej ceste, ktorý je s kapacitou 544 lôžok a 200-členným personálom najväčším zariadením svojho druhu v hlavnom meste, stúpol v sobotu počet potvrdených infikovaných na 198. Chorobe tam podľahlo už osem seniorov.

V domovoch seniorov prevádzkovaných samosprávami budapeštianskych obvodov začal magistrát z vlastných zdrojov s testovaním zamestnancov a obyvateľov domovov dôchodcov po tom, čo príslušný vládny úrad s pôsobnosťou pre hlavné mesto v liste uviedol, že nie je dôvod testovať pacientov, keď ich posielajú z jednej inštitúcie do druhej. Na základe tohto dokumentu nemocnice odmietli preverovať stav seniorov pri návrate po zotavení do sociálnych zariadení.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)