Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Maďarsko darovalo Čiernej Hore 200.000 čínskych vakcín Sinopharm

Vedkyňa kontroluje ampulky s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 čínskej firmy Sinopharm, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Szijjártó odovzdával rovnaký dar aj Bosne a Hercegovine, kde povedal, že Budapešť dúfa, že zrýchlenie očkovacej kampane v Bosne a Hercegovine prispeje k obnove fungovania hospodárstva tejto krajiny.

Budapešť 6. júla (TASR) - Maďarsko darovalo Čiernej Hore 200.000 dávok očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 od čínskej spoločnosti Sinopharm. Informoval o tom v utorok spravodajský server profitline.hu, podľa ktorého maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po schôdzke so šéfom diplomacie Čiernej Hory Djordjem Radulovičom v Podgorici povedal, že ide o najväčší dar tohto druhu, ktorý táto krajina na brehu Jadranského mora kedy vôbec dostala.

"Úspešné zaobstarávanie vakcín v Maďarsku a jeden z najúspešnejších a najrýchlejších očkovacích programov v Európe umožnili, že Maďarsko môže pomáhať iným krajinám," dodal Szijjártó v Čiernej Hore, kde sa novým druhom koronavírusu nakazila šestina obyvateľstva a v súvislosti s covidovým ochorením zomrelo vyše 1600 pacientov.

Radulovič na spoločnej tlačovej konferencii vyzdvihol dobré vzťahy svojej krajiny s Maďarskom a vyjadril vďaku štátom Vyšehradskej štvorky za podporu európskej integrácie krajinám západného Balkánu.

Szijjártó v pondelok odovzdával rovnaký dar aj Bosne a Hercegovine, kde povedal, že Budapešť dúfa, že zrýchlenie očkovacej kampane v Bosne a Hercegovine prispeje k obnove fungovania hospodárstva tejto krajiny.

Ďalší spravodajský server, telex.hu, v pondelok poznamenal, že maďarská vláda z Číny nakúpila päť miliónov očkovacích látok a ako dar dostala 200.000 ďalších dávok. Z tohto objemu vakcín podali v Maďarsku menej než polovicu.