Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Debrecíne hospitalizovali ďalších dvoch ľudí infikovaných antraxom

Zamestnanec spoločnosti ATEV Protein Processing Corp. oblečený v ochrannom odeve stojí vedľa zberného nákladného auta na farme s dobytkom pri meste Tiszafüred, ktoré sa nachádza 147 km východne od maďarskej metropoly Budapešť, 4. júla 2014. Foto: TASR/MTI

Prvých päť ľudí nakazených slezinovou sneťou previezli z Tiszafüredu v piatok.

Budapešť 5. júla (TASR) - Vo východomaďarskom Debrecíne dnes hospitalizovali ďalších dvoch pacientov nakazených slezinovou sneťou, informoval maďarský spravodajský server Borsonline.hu. Prvých päť ľudí infikovaných chorobou, ktorá je známa aj pod označením antrax, previezli z Tiszafüredu v piatok.

Podľa šéfa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Jasovsko-veľkokumánsko-solnockej župy Róberta Sinkóa-Káliho na končatine pracovníka kafilérie našli doposiaľ neidentifikovanú ranu a u zamestnanca kuchyne zasa existuje podozrenie, že pracoval s nakazeným mäsom.

Hlavný lekár Nemocnice Gyulu Kenézyho v Debrecíne István Várkonyi uviedol, že v piatok hospitalizovaní piati pacienti sa majú dobre a v priebehu nadchádzajúcich dní môžu opustiť nemocnicu.

Nákaza pochádza z ilegálnej porážky dvoch kusov dobytka. Jej centrom bola mestská časť Kócsújfalu v okrajovej časti Tiszafüredu.

Slezinová sneť je infekcia, ktorá môže postihnúť zvieratá i ľudí. Baktéria Bacillus anthracis, ktorá toto ochorenie spôsobuje, môže byť použitá aj ako biologická zbraň. V prípade zanedbania liečby dôjde k otrave krvi a v 20 percentách sa končí ochorenie smrťou. Liečba antibiotikami je účinná a nákaza sa nešíri medzi ľuďmi.

Zamestnanec spoločnosti ATEV Protein Processing Corp. oblečený v ochrannom odeve pracuje na farme s dobytkom pri meste Tiszafüred, ktoré sa nachádza 147 km východne od maďarskej metropoly Budapešť
Foto: TASR/MTI


Zamestnanec spoločnosti ATEV Protein Processing Corp. oblečený v ochrannom odeve prináša kontajner k zbernému nákladnému autu na farme s dobytkom pri meste Tiszafüred, ktoré sa nachádza 147 km východne od maďarskej metropoly Budapešť
Foto: TASR/MTI


Nákladné vozidlá sú zaparkované pred farmou s dobytkom pri meste Tiszafüred, ktoré sa nachádza 147 km východne od maďarskej metropoly Budapešť, 4. júla 2014.
Foto: TASR/MTI