Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Maďarsko demontovalo drôtené prekážky na hraniciach so Slovinskom

Plot z ostnatého drôtu proti migrantom na srbsko-maďarských hraniciach pri maďarskej obci Kübekháza. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Rezort vnútra v Budapešti o tom oficiálne informoval v piatok v neskorých večerných hodinách s tým, že išlo o opatrenie pokusného charakteru.

Budapešť/Ľubľana 26. septembra (TASR) - Maďarsko po krátkom čase demontovalo drôtené prekážky, s umiestňovaním ktorých začalo na maďarsko-slovinskej štátnej hranici vo štvrtok 24. septembra.

Rezort vnútra v Budapešti o tom oficiálne informoval v piatok v neskorých večerných hodinách s tým, že išlo o opatrenie pokusného charakteru. Spravodajca tlačovej agentúry MTI priamo z maďarsko-slovinskej štátnej hranice dnes potvrdil, že vedľa oceľových brán na okrajoch komunikácie je zvinutý ostnatý drôt, ktorý mal, ako sa javilo vo štvrtok, pretínať zelenú hranicu medzi oboma krajinami schengenskej zóny a predstavovať ďalšiu prekážku na prípadnej ceste utečencov do Maďarska.

Slovinsko rozhodnutie maďarskej strany oficiálne privítalo. Už niekoľko hodín po začiatku prác na maďarsko-slovinskej štátnej hranici reagovala Ľubľana s prekvapením na jednostranný krok Budapešti, o ktorom nebola vopred informovaná. Šéf slovinskej diplomacie Karl Erjavec vyhlásil: Nechápeme dôvod. Plot medzi dvoma krajinami nie je potrebný. Súčasne naznačil, že požiada o vysvetlenie. Len o čosi neskôr došlo k bilaterálnym telefonickým konzultáciám na úrovni ministrov zahraničných vecí.

Problematickosť kroku priznal v piatok po stretnutí s rakúskym kancelárom Wernerom Faymannom vo Viedni aj maďarský premiér Viktor Orbán, a to práve s ohľadom na fakt, že obe krajiny patria do Schengenu.