Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Maďarského dirigenta počas koncertu zaočkovali proti covidu

Ilustračné foto Foto: TASR

Pre svetoznámeho dirigenta to bola už tretia dávka vakcíny proti covidu. V Maďarsku dostalo tretiu dávku takmer 300.000 osôb.

Budapešť 29. augusta (TASR) - Dirigent Budapeštianskeho festivalového orchestra (BFZ) Iván Fischer sa dal na pódiu počas koncertu zaočkovať dodatočnou vakcínou proti covidu.

Neobvyklý úkon sa odohral počas stredajšieho vystúpenia tohto hudobného telesa na voľne prístupnom koncerte v Budapešti. Išlo o súčasť kampane zameranej na povzbudenie ľudí k očkovaniu, informuje spravodajská stanica Euronews.

Fischer (70) si v priebehu dirigovania skladby vyzliekol sako, pod ktorým mal bielu košeľu s vystrihnutým otvorom na ramene. Zatiaľ čo svoju dirigentskú paličku ponechal v pohybe a orchester hral, lekár mu podal protikoronavírusovú dávku.

"Iván Fischer chce touto kampaňou ďalej zvyšovať povedomie o potrebe očkovania. Vakcinácia nám môže dať šancu opäť žiť a pracovať normálnym spôsobom, rovnako ako predtým," vyhlásila riaditeľka tohto maďarského orchestra Orsolya Erdödyová.

Pre svetoznámeho dirigenta to bola už tretia dávka vakcíny proti covidu. V Maďarsku dostalo tretiu dávku takmer 300.000 osôb. Krajina k piatku evidovala vyše 811.000 infikovaných a vyše 30.000 úmrtí v súvislosti s koronavírusovým ochorením COVID-19.

Aktuálne je nakazených 6363 osôb. Hospitalizovaných je 82 pacientov. Prvou dávkou vakcíny zaočkovali dosiaľ vyše 5,7 milióna ľudí, z ktorých vyše 5,5 milióna dostalo aj druhú dávku.