Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Do Turecka sa chystá ďalší tím maďarských záchranárov

Záchranári odnášajú na nosidlách mladú ženu, ktorú vytiahli spod trosiek budovy zrútenej v dôsledku zemetrasenia v meste Šanliurfa na juhu Turecka v pondelok 6. februára 2023. Foto: TASR/AP

V oblastiach zasiahnutých zemetrasením je aktuálne sedem občanov Maďarska, všetci sú v poriadku a maďarský zastupiteľský úrad je s nimi v kontakte, poznamenal minister.

Budapešť 7. februára (TASR) - Tím Celoštátneho riaditeľstva civilnej ochrany (OKF) už dorazil do Turecka. Do oblastí postihnutých zemetrasením čoskoro vycestujú aj ďalší maďarskí špecialisti a budú pomáhať pri pátraní po preživších, oznámil v utorok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. S odvolaním sa na server infostart.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Prvá skupina 55 záchranárov s dvoma psami pricestovala dvoma autobusmi a so štyrmi kamiónmi do najviac zasiahnutej provincie Hatay v pondelok večer, povedal Szijjártó.

Dodal, že rezort zahraničných vecí oslovil so žiadosťou o pomoc Pátraciu a záchrannú službu Peštianskej stolice, tím záchranárov Életjel Mentőcsoport a baptistickú charitatívnu organizáciu Baptista Szeretetszolgálat. Kabinet im poskytne na cestu do Turecka 40 miliónov forintov (102.346 eur), 46 sanitiek a 15 záchranárskych psov. Táto skupina záchranárov by mala vycestovať ešte v priebehu utorka.

V oblastiach zasiahnutých zemetrasením je aktuálne sedem občanov Maďarska, všetci sú v poriadku a maďarský zastupiteľský úrad je s nimi v kontakte, poznamenal minister.

Záchranári v Turecku a Sýrii počas mrazivej noci na utorok prehrabávali trosky tisícov domov a hľadali pod nimi ľudí, ktorí prežili pondelkové ničivé zemetrasenie a následnú sériu dotrasov.

Potvrdený počet mŕtvych v oboch krajinách sa zvýšil v utorok na viac ako 5000, informovali tlačové agentúry. Najsilnejšie otrasy v oblasti pri turecko-sýrskej hranici mali magnitúdu až 7,8.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)