Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Do Maďarska dorazila prvá zásielka vakcíny z Číny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počet infikovaných koronavírusom stúpol na utorok v Maďarsku o 823 na 389 622.

Budapešť 16. februára (TASR) - Letecký špeciál v utorok priviezol z Pekingu do Maďarska prvú zásielku 550.000 dávok očkovacej látky CoronaVac proti novému druhu koronavírusu od čínskeho výrobcu Sinopharm. Podľa internetovej stránky denníka Népszava o tom v Budapešti informoval operačný štáb vlády.

Zásielka bude stačiť na zaočkovanie 275.000 ľudí. Šéfka oddelenia Národného centra zdravia (NNK) Ágnes Galgócziová povedala, že očkovanie touto vakcínou sa bude môcť začať až po preverení a udelení povolenia od NNK.

Čínsku očkovaciu látku budú podávať obvodní lekári, dodala Galgócziová s tým, že v Maďarsku je tak k dispozícii už päť druhov vakcíny.

Virológ z Pécsu Ferenc Jakab podľa spravodajského servera hvg.hu nedávno uviedol, že čínska vakcína nie je zlá, avšak je trochu zastaraná. Podľa primára Ústavu hematológie a infektológie Juhopeštianskej nemocnice Centrum Jánosa Szlávika čínska i ruská očkovacia látka sú bezpečné a účinné.

Počet infikovaných koronavírusom stúpol na utorok v Maďarsku o 823 na 389 622. Pribudlo 85 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19, ktorých od vypuknutia pandémie koronavírusu zaznamenali celkovo 13.873.