Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Dotazník vlády týkajúci sa aj pandémie vyplnilo už 1,6 milióna Maďarov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Občania sa môžu v dotazníku vyjadriť k tomu, či je potrebné posilniť domáce výrobné kapacity a zriadiť stálu epidemiologickú pozorovaciu službu.

Budapešť 18. augusta (TASR) - Dotazník maďarskej vlády, ktorý sa okrem iného týka aj zdravotných, hospodárskych a medzinárodných súvislostí pandémie koronavírusu, vyplnilo doposiaľ 1,633 milióna ľudí, oznámil v utorok vo videozázname zverejnenom na Facebooku štátny tajomník úradu maďarskej vlády Csaba Dömötör.

Predstaviteľ vlády dodal, že dotazníky môžu Maďari vypĺňať ešte niekoľko dní, až do konca augusta, avšak podľa jeho slov už teraz možno vyhlásiť, že ide o najpopulárnejšiu konzultáciu vlády s občanmi.

Dömötör zdôraznil, že hrozba nákazy novým druhom koronavírusu je vážna a je stále prítomná aj v Maďarsku. "Účinne budeme môcť proti nej bojovať v prípade, ak budeme vedieť, ktoré opatrenia podporujú občania Maďarska, a ak bude zrejmé, v ktorých kľúčových opatreniach sa zhodujeme. Tomuto napomáha dotazník," zdôraznil.

Občania sa môžu v dotazníku vyjadriť k tomu, či je potrebné posilniť domáce výrobné kapacity a zriadiť stálu epidemiologickú pozorovaciu službu, prípadne k tomu, či by sa banky a nadnárodné spoločnosti nemali podieľať väčšou mierou na znášaní spoločnej ťarchy.

Vláda dotazníky s 13 otázkami rozoslala v priebehu júna, pôvodný termín ich vrátenia určil kabinet na 15. augusta.

Takzvanú národnú konzultáciu vo forme politických dotazníkov zasielaných občanom zaviedla druhá Orbánova vláda v roku 2010. Odvtedy sa občania mali touto formou možnosť vyjadriť k otázkam dôchodkov, ústavy, sociálnej sféry, minimálnej mzdy a v dotazníku "Zastavme Brusel!" aj k záležitostiam terorizmu, migrácie, prisťahovaleckej politiky či Európskej únie.

Dotazník "Zastavme Brusel!" z konca roka 2017 o údajnom Sorosovom migračnom pláne vyplnilo rekordných 2,31 milióna ľudí.

Maďarské opozičné strany tvrdia, že vládne konzultácie sú iba drahou vládnou propagandou. Spochybňujú aj pravdivosť informácií o počte respondentov.



spravodajca TASR Ladislav Vallach