Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarsko: Fidesz chváli vládu za stavbu plota proti migrantom

Maďarskí vojaci počas výstavby dočasných zábran na maďarsko-srbských hraniciach pri obci Mórahalom, 175 km juhovýchodne od Budapešti 3. augusta 2015. Foto: TASR/AP

Denne prichádzajú do Maďarska tisíce migrantov. V tomto roku do včerajšej polnoci prekročilo ilegálne maďarské hranice 109.105 migrantov, z nich 108.383 smerom zo Srbska

Budapešť 6. augusta (TASR) - Maďarská vláda konala zodpovedne, keď urýchlila proces budovania zábran na maďarsko-srbských hraniciach proti migrantom tak, aby boli hotové už 31. augusta. Vyhlásil to dnes podľa agentúry MTI hovorca parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz Bencze Tuzson.

Podľa jeho slov práce prebiehajú podľa plánu a plot bude v stanovenom termíne hotový. Hovorca migračný tlak na Maďarsko označil za obrovský a zdôraznil, že stále neklesá.

"Denne prichádzajú do Maďarska tisíce migrantov. V tomto roku do včerajšej polnoci prekročilo ilegálne maďarské hranice 109.105 migrantov, z nich 108.383 smerom zo Srbska," povedal Tuzson.

Maďarsko potrebuje vybudovať fyzické prekážky na hranici so Srbskom, pretože bez nich by do konca roka počet migrantov mohol dosiahnuť až 300.000, vyhlásil koncom júla hovorca vlády Zoltán Kovács. Vláda 21. júla rozhodla, že na hranici postavia dva druhy zábran. Na ľahko prechodných úsekoch bude plot vysoký takmer štyri metre.

Účelom dočasného plota je potlačiť ilegálnu vlnu migrácie na 175-kilometrovom úseku hraníc so Srbskom. Pôvodný termín dokončenia výstavby zábran bol koniec novembra.