Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Fidesz nerátal s takým mohutným víťazstvom v maďarských voľbách

Orbán pred voľbami viedol kampaň s výzvami na zachovanie ráznej ochrany maďarských, ako aj európskych hraníc a kultúry pred prívalom ľudí z Blízkeho východu a Afriky. Foto: TASR/AP

Podľa výsledkov po zrátaní 98,5 percenta odovzdaných hlasov si Fidesz-KDNP zabezpečili v 199-člennom zákonodarnom zbore 133 kresiel, čo je minimum potrebné pre ústavnú dvojtretinovú väčšinu.

Budapešť 9. apríla (TASR) - Maďarská vládna strana Fidesz nerátala s takým mohutným víťazstvom v parlamentných voľbách, povedal v pondelok v Budapešti hovorca parlamentnej frakcie Fideszu János Halász, ktorý dodal, že výsledku sa Fidesz teší.

"Ľudia pochopili, že išlo o osudové voľby, že nevolia iba poslancov, ale aj svoju budúcnosť," konštatoval hovorca vo vysielaní verejnoprávnej televíznej stanice M1.

Podľa jeho slov treba pokračovať v načatej práci a ďalej bojovať proti migrácii. "Pri tomto boji ale život ide ďalej, klesajú dane a rastú mzdy," zdôraznil.

Halász potvrdil, že návrh zákona na potlačenie nelegálneho prisťahovalectva, tzv. zákona "Stop Sorosovi", bude jedným z prvých zákonov, ktorý parlament s dvojtretinovou väčšinou vládneho bloku Fidesz - Kresťanskoedmokratická ľudová strana (KDNP) schváli. Zákonodarný zbor zasadne koncom apríla a uvedený zákon môže byť schvaľovaný už v máji, informoval hovorca.

Podľa výsledkov po zrátaní 98,5 percenta odovzdaných hlasov si Fidesz-KDNP zabezpečili v 199-člennom zákonodarnom zbore 133 kresiel, čo je minimum potrebné pre ústavnú dvojtretinovú väčšinu. Vládny blok mal dvojtretinovú väčšinu aj v období 2010-2014.

Predbežné výsledky volieb pripisujú 26 mandátov pravicovému, nacionalistickému Jobbiku; nasledujú opozičný blok Maďarskej socialistickej strany (MSZP) a strany Dialóg (Párbeszéd) s 20 kreslami, ľavicovo-liberálna Demokratická koalícia (DK) s deviatimi a ochranárska strana Politika môže byť iná (LMP) s ôsmimi mandátmi.

spravodajca TASR Ladislav Vallach