Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Greenpeace žiada Orbána, aby neblokoval klimatickú dohodu EÚ

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa nich sa už nesmie zopakovať situácia, že predseda maďarskej vlády zablokuje klimatickú dohodu, ako to urobil vlani v lete.

Budapešť 12. októbra (TASR) - Vedci, umelci a klimatickí aktivisti začali v pondelok v Budapešti 65-hodinovú demonštráciu organizovanú environmentálnou organizáciou Greenpeace. Naliehajú na predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána, aby na tohtotýždňovom zasadnutí Európskej rady neblokoval dohodu o klimatických cieľoch.

"Od premiéra Orbána očakávame presadzovanie smelého, ambiciózneho spôsobu klimatickej ochrany na domácej úrovni, ale aj na úrovni Európskej únie," citovalo internetové vydanie ľavicového denníka Népszava vyjadrenie demonštrantov pred sídlom Orbánovho úradu v niekdajšom karmelitánskom kláštore.

Podľa nich sa už nesmie zopakovať situácia, že predseda maďarskej vlády zablokuje klimatickú dohodu, ako to urobil vlani v lete.

"Výhovorky nevyriešia klimatickú krízu," píše sa na jednom z transparentov, ktoré držali v rukách účastníci protestného zhromaždenia.

Česká republika, Maďarsko a Poľsko 20. júna 2019 počas diskusií na summite EÚ v Bruseli zablokovali pokusy ostatných členských krajín Únie dosiahnuť dohodu týkajúcu sa cieľov klimatickej politiky zo zameraním na uhlíkovú neutralitu do roku 2050.