Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Gyurcsány vyzval k zomknutiu celej opozície proti Fideszu

Predseda Demokratickej koalície (DK) a maďarský expremiér Ferenc Gyurcsány, archívna foto. Foto: TASR/AP

Delegáti zjazdu zvolili nových podpredsedov strany, členov predsedníctva a členov etického výboru.

Budapešť 2. marca (TASR) - K zomknutiu všetkých maďarských opozičných strán do parlamentných volieb 2022 vyzval expremiér Ferenc Gyurcsány. Urobil tak v nedeľu v Budapešti na zjazde svojej opozičnej strany Demokratická koalícia (DK).

Predseda DK povedal, že opozícia musí v záujme porazenia vládnej strany Fidesz premiéra Viktora Orbána postaviť spoločného kandidáta na premiéra, spoločnú kandidátnu listinu a v individuálnych volebných obvodoch aj spoločného kandidáta. Informovala o tom internetová stránka komerčnej televízie ATV.

Podľa Gyurcsánya existujú náznaky, že DK je najsilnejšou opozičnou stranou. "Vedúcou silou opozície však nie je niektorá zo strán, ale jej spoločná snaha vrátiť Maďarsko na cestu európskej republiky a demokracie," zdôraznil.

Delegáti zjazdu zvolili nových podpredsedov strany, členov predsedníctva a členov etického výboru. Gyurcsánya potvrdili na poste predsedu pre obdobie nadchádzajúcich dvoch rokov na budapeštianskom zjazde 18. februára. V hlasovaní ho podporilo 97,4 percenta členov strany.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)