Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Maďarskí extrémisti organizujú na deň holokaustu jazdu Pridaj plyn

Ilustračné foto. Foto: TASR/Adriána Antošková

Podujatiu dali ultrapravičiari názov Pridaj plyn, čo je podľa zväzu židovských náboženských obcí nepochybne asociácia na osvienčimské vyvraždenie vyše 400.000 židov.

Budapešť 7. apríla (TASR) - Skupina ultrapravičiarov Pochod maďarských motocyklistov pripravuje na 21. apríla v Budapešti druhú jazdu pod názvom Pridaj plyn. Proti ich zámeru sa dnes ozval Zväz židovských náboženských obcí v Maďarsku (MAZSIHISZ).

Zväz totiž v ten istý deň organizuje Pochod života, na ktorom si každoročne desaťtisíce ľudí pripomínajú vyvraždenie maďarských židov v koncentračnom tábore Osvienčim.

Podľa vyhlásenia zverejneného na internetovej stránke MAZSIHISZ motorkári plánujú jazdu uskutočniť aj v okolí synagógy na ulici Dohány.

Podujatiu dali ultrapravičiari názov Pridaj plyn, čo podľa zväzu je nepochybne asociácia na osvienčimské vyvraždenie vyše 400.000 židov plynom a súčasne aj výzva na zopakovanie tohto ohavného činu. MAZSIHISZ vyzval príslušné orgány, aby všetkými možnými spôsobmi zabránili, aby sa podujatie extrémistov uskutočnilo.